Digiapu

Täältä löydät tietoa ja apua esimerkiksi digilaitteiden käyttöön ja verkossa toimimiseen. Sivustolle kootaan kotiseutusi digituen tarjoajat sekä erilaisia digilaitteisiin ja sähköisiin palveluihin liittyviä ohjeistuksia. Esittelemme myös Tuetaan toisiamme -digiryhmätoimintaa, jossa digitaitoja voi oppia yhdessä vertaisten kanssa.

Digiryhmätoiminta

Tuetaan toisiamme -digiryhmä

Tuetaan toisiamme -digiryhmä on maksuton liikehäiriösairaille ja heidän läheisilleen suunnattu vertaisryhmä, jossa tutussa ja turvallisessa ympäristössä tutustutaan digilaitteisiin sekä opitaan digitaitoja. Ryhmän keskeisimmät sisällöt ovat: digikäsitteet, liiton ja jäsenyhdistysten verkkosivuihin tutustuminen, tiedonhaku, tietoturva, sähköposti, etäyhteysalustat sekä ICT-laitteiden helppokäyttötoiminnot ja apuvälineet. Ryhmässä opit myös, mistä ja miten digitukea on mahdollista saada.

Digiryhmät toimivat alueellisissa jäsenyhdistyksissä tai valtakunnallisten jäsenyhdistysten toimintaryhmissä. Ryhmä kokoontuu noin 10 kertaa ja ryhmää ohjaa vapaaehtoinen digiopas avustajineen. Yhteen digiryhmään otetaan oppaan ja avustajien lukumäärästä riippuen 3-6 henkilöä. Jos ryhmässä on yksi vetäjä ja kaksi avustajaa, osallistujia on hyvä olla enintään kuusi. Ryhmään kannattaa ottaa oma digilaite mukaan, jos sellainen jo löytyy. Ryhmässä saat myös apua sinulle sopivan laitteen hankkimiseen.

Tuetaan toisiamme -digiryhmiä on Suomessa käynnistynyt tähän mennessä 22. Digiryhmätoimintaa on ollut seuraavilla paikkakunnilla: Valkeakoski, Rovaniemi, Lahti, Turku, Jyväskylä, Tampere, Joensuu, Rauma, Pori, Seinäjoki,  Varkaus, Oulu, Hämeenkyrö, Jokela, Espoo, Mikkeli, Pieksämäki ja Pasila.

Kiinnostuitko? Mennään verkkoon -digihankkeen suunnittelijat auttavat yhdistyksiä ja toimintaryhmiä järjestämään digiryhmätoimintaa.

Kannattaa katsoa myös uusi esittelyvideo digiryhmästä:


Oppaita digiryhmätoimintaan:

Digiohjausta liikehäiriösairaille

Mona Blomin tekemä Digiohjausta liikehäiriösairaille-opas2023  on tarkoitettu digiohjausta antaville, liikehäiriösairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen.

Digitaitoja etänä

Digitaitoja etänä on Päivi Saarisen tekemä opas etädigiryhmä ohjaajalle. Se sisältää vinkkejä ja neuvoja digiosallisuuden tukemiseen sekä verkkovälitteisen vertais-tukitoiminnan ohjaamiseen. Opas on tehty liikehäiriösairaiden tarpeet huomioiden ja suunnattu erityisesti liikehäiriösairauksia sairastaville.