Epätyypilliset Parkinsonismit

Hakeuduin Liikehäiriösairauksien liiton kurssille, jossa tunnistin kurssitoverini tuijottavan katseen ja leveäraitaisen kävelyn. Meitä oli kurssilla useampikin sairastava ja puhuttavaa riitti, sillä oireemme olivat hyvin samankaltaisia. Muiden seurassa tunsin oloni paremmaksi.

Hoito

Sairaus on etenevä eikä parantavaa hoitoa ole. Lewynkappaletaudin oireita voidaan kuitenkin helpottaa lääkkeillä ja lääkkeettömästi. Hoidossa on kiinnitettävä huomiota fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja liikuntakyvyn säilyttämiseen: apua voi saada liikuntaa lisäämällä ja lounaan jälkeen ajoitetuilla päiväunilla. Tärkeää on myös keskustelu potilaan kanssa ja mahdollisten harhojen luonteen selvittäminen hänelle.

Parkinson-tyyppisiä oireita voidaan hoitaa pienillä annoksilla Parkinsonin taudin hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Lääkitys ei auta kuitenkaan yhtä hyvin kuin varsinaisessa Parkinsonin taudissa. Tautiin liittyvien muistihäiriöiden hoidossa käytetään Alzheimerin taudin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Kaksoissokkotutkimuksessa on osoitettu, että rivastigmiini on tehokas lewynkappaletaudin oireiden hoidossa. Asetylkoliiniesteraasin estäjien on osoitettu lievittävän potilaiden sekä kognitiivisia että käyttäytymiseen liittyviä oireita. Potilaat ovat poikkeuksellisen herkkiä tietyille psyykenlääkkeille, vaikka niitä voitaisiin tarvita esimerkiksi sekavuuteen ja käytösoireisiin.