Dystonia

Tämä on hyvin moninainen sairaus ja vointi vaihtelee päivittäin. Muille puhuminen auttaa.

Olen huomannut, että stressi ja mielialan lasku vaikuttavat dystoniaoireiden voimistumiseen. Kaikkein lähimpien ihmisten tuki ja ymmärrys tuntuvat hyvältä ja saa elämän vaikuttamaan taas paremmalta.

Vuosien saatossa on voinut todeta, että tämä on hyvin moninainen sairaus.

Syväaivostimulaatio ja muut kirurgiset hoitomuodot

Vaikeahoitoisen dystonian hoitoon on menestyksellisesti otettu käyttöön DBS eli aivojen syvästimulaatiohoito. Oikealla potilasvalinnalla DBS hyödyttää yli 80 % hoidetuista. Hoito näyttää toimivan yleistyneessä dystoniassa sekä vaikeissa servikaalisissa dystonioissa, joissa botuliinista ei ole saatu toivottua hyötyä. Usein paras teho saavutetaan vasta kuukausien kuluttua.

Syväaivostimulaatio on turvallinen hoitomuoto. Tavallisimmat haitat ovat leikkaukseen liittyvät tulehdukset, jotka yleensä hoituvat antibioottihoidoilla. Joskus joudutaan kuitenkin poistamaan stimulaattorilaitteisto osittain tai kokonaan tulehduksen vuoksi.

Stimulaatioon liittyviä tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat puheen tuoton häiriöt ja raajojen koordinaatio-ongelmat. Nämä väistyvät usein stimulaattoriasetuksia muuttamalla.

Vasta-aiheena syväaivostimulaatiohoidolle ovat vaikeat psyykkiset sairaudet ja kognitiiviset ongelmat.

Nykyään muita invasiivisia eli kajoavia hoitomuotoja dystoniaan ei toteuteta Suomessa.

Lue lisää: