Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.

Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Liikuntaohjeita

Kävelyharjoitteet sisällä ja ulkona

Kävely aloitetaan ajattelemalla kehon asento pitkäksi, jolloin hartioita vedetään kevyesti taakse. Napaa ja vatsaa vedetään kevyesti selkää kohti.

Kävellessä keskitytään pitkien askelten ottamiseen aloittamalla askellus kantaiskulla. Katse on kulkusuuntaan. Käsien ja jalkojen pitää toimia vastavuoroisesti myötäillen. Tätä voi tehostaa esimerkiksi sauvakävelyn avulla.

Kävelysauvat tukevat myös ylävartalon ojennusta, tasapainoista, rytmikästä liikkumista ja olkavarren ojentajien työskentelyä.

Vaihtelevassa maastossa esimerkiksi metsäpolun kaltevuus, pienet kivet ja juurakot rytmittävät kävelijän askeltamista, harjoituttavat nilkan pienten lihasten toimintaa ja tasapainoa liikkeessä. Jos pystyasento ja liikkuminen tuntuvat epävarmalta sauvoista huolimatta, voi terveyskeskuksesta lainata rollaattorin eli kävelypyörän kävelyn ja siirtymisten tueksi.

Kaikille Parkinsonin tautia sairastaville olisi jo sairauden alkuvaiheessa suotavaa kartoittaa fysioterapeutin vastaanotolla liikuntakykyään, esimerkiksi asennon ja tasapainon hallintaa ja kävelyn tekniikkaa. Oikeiden harjoitteluohjeiden ja virheellisten liikemallien ehkäisemisellä varmistetaan mielihyvää tuottava ja toimintakykyä ylläpitävä liikkuminen.

Rentoutuminen

Rentoutuminen laukaisee lihasjännitystä ja vähentää kipuja. Kun rentoudut, lataat energiaa ja rauhoitat mielesi.

Rentoutus on tärkeä osa myös sairastavan itsehoitoa. Rentoutumisen oppiminen vaatii säännöllistä harjoitusta. Valitse rentoutumisharjoituksia varten paikka, jossa voit häiriöttä keskittyä kuuntelemaan oman kehosi tuntemuksia. Rentoutusharjoitukset soveltuvat sairastuneiden ohella jokaiselle rentoutuksesta energiaa ja mielenrauhaa etsivälle.

Kolmen erilaisen harjoituksen avulla voit opetella rentoutumisen perusasioita: rauhallista ja säännöllistä hengitystä, hyvänolon hetkiin johdattavien mielikuvien löytämistä ja rentouttavia liikkeitä.

Rentoutusharjoitukset pohjautuvat ©Liikehäiriösairauksien liiton jäsenten ja kuntoutushenkilökunnan teksteihin, rentoutukset ovat musiikkitiedostoja (MP3).

Rentoutusharjoitteet

Pysäytä kiire rentoutumalla. Rentoutumisen ja oikean hengitystekniikan harjoittelua ohjatusti.

Venematka. Mielikuvamatka hyvän olon hetkiin suomalaisessa maisemassa.

Rantalaiturilla. Mieltä rauhoittavia kesähetkiä auringossa.