Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.

Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Ravitsemus on tärkeää Parkinsonin taudissa

Ravinnolla on suuri merkitys hyvän yleiskunnon ja toimintakyvyn säilyttämiselle. Painonhallinta sopivan ruokamäärän avulla on tärkeää, sillä sekä Parkinsonin tautiin liittyvästä tahattomasta laihtumisesta että toisaalta liiallisesta painonnoususta voi olla haittaa yleiskunnon ja voinnin kannalta. Ikääntyessä elimistön energian tarve pienenee samalla kun vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa tai pysyy ennallaan. Niinpä ravinnon laadulla on tavallista suurempi merkitys.

Monipuolinen ravinto avainasemassa

Ravinnon tulee sisältää ruoka-aineita kaikista ruoka-aineryhmistä: maitotuotteita, täysjyväviljaa, kalaa, lihaa, rasvaa sekä kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Monipuolisen ja määrältään riittävän ruokavalion avulla voidaan turvata elimistön ravitsemukselliset tarpeet: riittävä proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden, nesteen ja kuidun saanti.

Säännöllisyys

Päivän aikana kannattaa syödä 1–2 pääateriaa ja lisäksi 3–4 pienempää välipalaa. Monelle on tuttu ateriarytmi, jossa on viisi ateriaa; aamupala, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Jos kerta-annos jää pieneksi, voi olla tarpeen syödä vielä useammin, jopa 2–3 tunnin välein. Säännöllisesti syöty ruoka auttaa pitämään verensokeria tasaisena ja saattaa siten tuoda helpotusta väsymyksen tunteeseen. Samoin se auttaa suoliston hitauden tuomissa ongelmissa.

Ongelmana laihtuminen

Parkinsonin tautiin liittyy usein laihtumista. Tahaton painonlasku lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta ja sen syynä on paitsi liikehäiriöiden aiheuttama energian kulutuksen kasvaminen, myös energian saannin väheneminen esimerkiksi huonontuneen ruokahalun tai nielemisvaikeuksien vuoksi. Näin ollen omaa ravitsemustilaa tulee seurata tarkkailemalla painoa ja syödyn ruoan määrää. Tahaton laihtuminen on aina huono merkki, mutta jos paino laskee 5 % kuukaudessa, olisi laihtumisen syyt hyvä selvittää.

Lisätietoja ravitsemuksesta löytyy Liikehäiriösairauksien liiton Ruokavalio-oppaasta joka on pdf-muodossa.