Täältä löydät tietoa ja apua esimerkiksi digilaitteiden käyttöön ja verkossa toimimiseen. Sivustolle kootaan kotiseutusi digituen tarjoajat sekä erilaisia digilaitteisiin ja sähköisiin palveluihin liittyviä ohjeistuksia. Esittelemme myös Tuetaan toisiamme -digiryhmätoimintaa, jossa digitaitoja voi oppia yhdessä vertaisten kanssa.
Mikä on selain tai tabletti? Digisanastoa voi olla vaikea ymmärtää, jos ei tiedä mitä sanoilla tarkoitetaan. Alla olevien linkkien avulla löydät digisanoille selityksiä.
Millainen digilaite sopisi sinun tarpeisiisi? Digilaitteen hankintaa kannattaa miettiä rauhassa. Alla olevista linkeistä saat vinkkejä laitehankintaa varten.
Tietotekniset apuvälineet ja helppokäyttötoiminnot
Digilaitteiden käyttöä voi helpottaa monin eri tavoin. Tietoteknisestä apuvälineestä voi olla apua, jos esimerkiksi käden vapina haittaa laitteen käyttöä. Sen lisäksi erilaisten helppokäyttötoimintojen avulla voidaan helpottaa laitteen käyttöä käyttäjän toimintakyvyn mukaiseksi. Esimerkiksi ruudun näkyvyyttä voi helpottaa suurentamalla ruudulla olevaa tekstiä.
Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa tietoteknisitä apuvälineistä ja helppokäyttötoiminnoista.
Liikehäiriösairaiden digiopastamisessa on hyvä ymmärtää, miten sairaus voi vaikuttaa digilaitteen käyttöön. Alle on koottu hyödyllistä materiaalia liikehäiriösairaan digiopastamisen tueksi.
Tietokoneen käytön edistäminen – pöytätietokoneet ja kannettavat tietokoneet: Diasarja (pdf) Video
Tietokoneen käytön edistäminen – tablet-tietokoneet, puhelimet ja ympäristönhallintalaitteet: Diasarja (pdf) Video
Digitaitoja etänä-ryhmä on opas etädigiryhmä ohjaajalle. Sisältää vinkkejä ja neuvoja digiosallisuuden tukemiseen sekä verkkovälitteisen vertaistukitoiminnan ohjaamiseen.
Alla oleviin linkkeihin on koottu monipuolista materiaalia erilaisten digiaiheiden opiskeluun. Voit hyödyntää materiaalia itseopiskelussa, tai digiopastamisessa.
Linkeistä löydät materiaalia ja vinkkejä erilaisista tietoteknisitä aiheista, kuten esimerkiksi sähköpostista ja yhteydenpito- ja vuorovaikutuskanavista.
Alla olevista linkeistä löydät yleistä tietoa eri etäyhteysohjelmista. Lisäksi löydät apua miten etäyhteys-kokouksiin liitytään ja miten niitä järjestetään.
Miten tunnistaa digihuijaukset? Tietoturva on tärkeä huomioida digilaitteita käytettäessä. Alla olevien linkkien ja videoiden avulla saat hyödyllistä tietoa tietoturvasta.
Tuetaan toisiamme -digiryhmä on maksuton liikehäiriösairaille ja heidän läheisilleen suunnattu vertaisryhmä, jossa tutussa ja turvallisessa ympäristössä tutustutaan digilaitteisiin sekä opitaan digitaitoja. Ryhmän keskeisimmät sisällöt ovat: digikäsitteet, liiton ja jäsenyhdistysten verkkosivuihin tutustuminen, tiedonhaku, tietoturva, sähköposti, etäyhteysalustat sekä ICT-laitteiden helppokäyttötoiminnot ja apuvälineet. Ryhmässä opit myös, mistä ja miten digitukea on mahdollista saada.
Digiryhmät toimivat alueellisissa jäsenyhdistyksissä tai valtakunnallisten jäsenyhdistysten toimintaryhmissä. Ryhmä kokoontuu noin 10 kertaa ja ryhmää ohjaa vapaaehtoinen digiopas avustajineen. Yhteen digiryhmään otetaan oppaan ja avustajien lukumäärästä riippuen 3-6 henkilöä. Jos ryhmässä on yksi vetäjä ja kaksi avustajaa, osallistujia on hyvä olla enintään kuusi. Ryhmään kannattaa ottaa oma digilaite mukaan, jos sellainen jo löytyy. Ryhmässä saat myös apua sinulle sopivan laitteen hankkimiseen.
Tuetaan toisiamme -digiryhmiä on Suomessa käynnistynyt tähän mennessä 22. Digiryhmätoimintaa on ollut seuraavilla paikkakunnilla: Valkeakoski, Rovaniemi, Lahti, Turku, Jyväskylä, Tampere, Joensuu, Rauma, Pori, Seinäjoki, Varkaus, Oulu, Hämeenkyrö, Jokela, Espoo, Mikkeli, Pieksämäki ja Pasila.
Kiinnostaako sinua digivapaaehtoisena? Ota yhteyttä Liikehäiriösairauksien liiton digiyhteyshenkilöön Annukka Tuoviseen: annukka.tuovinen@liikehairio.fi
Digitaitoja etänä-ryhmä on Päivi Saarisen tekemä opas etädigiryhmä ohjaajalle. Se sisältää vinkkejä ja neuvoja digiosallisuuden tukemiseen sekä verkkovälitteisen vertais-tukitoiminnan ohjaamiseen. Opas on tehty liikehäiriösairaiden tarpeet huomioiden ja suunnattu erityisesti liikehäiriösairauksia sairastaville.