Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.

Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Liikunta

Liikehäiriösairauksien liiton liikuntaohjeiden ja neuvonnan sekä yhdistysten liikuntaryhmien tavoitteena on antaa eväitä ja tukea sairauden itsehoitoon.

Parkinsonin taudissa liikunta on olennainen osa sairauden itsehoitoa muiden hoitomuotojen ohella. Liikunnalla voidaan parantaa liikkuvuutta ja tasapainoa ja vähentää jäykkyyksiä. Rentoutumisharjoitukset voivat auttaa vähentämään lihasjännityksiä.

Näiltä sivuilta löydät kirjallisia liikuntaohjeita ja -videoita. Lue ensin alta lyhyet yleisohjeet harjoitteisiin. Kysy myös tarvittaessa lisäohjeita liikuntaneuvonnasta.

Vinkkejä liikuntaharjoitteiden tekemiseen

  • Monet ulkona tehtävät harjoitteet on helppo liittää omaan ulkoilemiseen tai hyötyliikuntaan, esimerkiksi asiointireissuihin.
  • Sisällä tapahtuvat liikkeet voi tehdä tuen, esimerkiksi rollaattorin avulla. Tee liikkeitä 30–60 sekuntia kerrallaan ja toista tämä 1–5 kertaa.
  • Sauvakävelyharjoitteissa voit kokeilla lyhyempiä (noin 10–15 cm) sauvoja, jotta pystyt/ehdit paremmin työntämään kädellä taakse.

Muistettavaa liikkuessa

  1. Liiku silloin, kun olotilasi tai lääkevaikutus on hyvä. Tällöin liikkuminen on mielekästä ja tehokkaampaa!
  2. Käytä sään mukaista varustusta. Liukkaalla säällä kävelysauvojen lisäksi on suositeltavaa käyttää nastakenkiä tai liukuesteitä. Hellesäällä suojaudu auringolta.
  3. Juo tarpeeksi nestettä. Ota juotavaa mukaan lähtiessäsi liikkumaan!
  4. Muista tauottaa! Pidä riittävät lepotauot harjoitteiden välissä.