Epätyypilliset Parkinsonismit

Hakeuduin Liikehäiriösairauksien liiton kurssille, jossa tunnistin kurssitoverini tuijottavan katseen ja leveäraitaisen kävelyn. Meitä oli kurssilla useampikin sairastava ja puhuttavaa riitti, sillä oireemme olivat hyvin samankaltaisia. Muiden seurassa tunsin oloni paremmaksi.

Tuetut lomat

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) järjestää liikehäiriösairauksia sairastaville ja läheisille viiden vuorokauden mittaisia lomajaksoja. Loma tarjoaa mahdollisuuden virkistyä ja saada vertaistukea. Lomajaksoilla yhteyshenkilönä toimii Liikehäiriösairauksien liiton perehdyttämä vertaisohjaaja.

Mitä loma maksaa?

Vertaisloma maksaa osallistujalle 25 €/vuorokausi. Alle 17-vuotiailta ei peritä maksua. Hintaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa, täysihoito ja lomapaikan tarjoama ohjelma. Järjestettyyn ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, mutta monenlaista mukavaa tekemistä on kuitenkin tarjolla. Matkakulut maksetaan itse.

Kuka tulee valituksi?

MTLH lähettää lomalle mukaan valituille kutsun noin kaksi kuukautta ennen loman alkua. Valintaan vaikuttavat terveydelliset, taloudelliset ja sosiaaliset syyt, joten perustele loman tarpeesi hakemuksessa hyvin. Vertaislomalle voi tulla valituksi korkeintaan joka toinen vuosi. Ensikertalaiset ovat etusijalla valinnoissa.

Miten haen lomalle?

Voit hakea lomalle yksin, ystävän tai perheen kanssa. Samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet täyttävät yhteisen hakemuksen. Avustajan tarve tulee mainita hakemuksessa. MTLH maksaa työsuhteisen henkilökohtaisen avustajan majoitus- ja ateriakulut. Jos avustamaan on lähdössä esimerkiksi ystävä tai sukulainen, hänen tulee täyttää oma hakemus.

Hae sähköisellä tai tulostettavalla kaavakkeella. Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää.

Linkki MTLH:n sivuille aukeaa uutee välilehteen https://mtlh.fi/hae-lomaa/

Lisätietoja:  MTLH:n puhelinpalvelu p. 010 2193 460 (arkisin klo 9–13) ja järjestötoiminnan asiantuntija Marianne Sirkiä.

Marianne Sirkiä

Marianne Sirkiä

Vastaava järjestötoiminnan asiantuntija, TYKS-alue

marianne.sirkia@liikehairio.fi

p. 050 409 3365

Käsityöläiskatu 4 A, 3. krs., 20100 Turku