Vertaistuki

Vertainen kuuntelee, tarvittaessa pukee sanoiksi sen, mitä et itse osaa sanoittaa. Ajatus selkiytyy

Epätyypilliset parkinsonismit

Harvinaisen sairauden kanssa eläessä vertaistuen merkitys korostuu: aina ei kohdalle osu ammattilaista, joka ymmärtää sairauden erityispiirteitä. Tällöin parhaat, usein kokemukseen perustuvat, neuvot saattaa saada toiselta saman kokeneelta. Vertaisen kanssa voi vaihtaa ajatuksia ja saada tukea silloin, kun itsellä on vaikeaa.

Puhelinpalvelut

Epätyypillistä parkinsonismia sairastaville ei ole omaa vertaistukihenkilöä, mutta voit soittaa Parkinsonin tautia sairastaville. Kokemus sairastamisesta ja etenevän sairauden kanssa elämisestä voi yhdistää. Myös läheiset voivat soittaa Parkinsonin tautia sairastavien läheisille. Löydät vertaistukihenkilöt yhteystietosivulta.

Yhdistykset ja kerhot

Monissa Parkinson-yhdistyksissä ja kerhoissa on mukana myös Parkinson plus -sairauksia sairastavia ja heidän läheisiään. Voit siis liittyä paikalliseen Parkinson-yhdistykseen jäsensivulla.

Facebook

Facebook-ryhmät sopivat keskustelemiseen ja yhteydenpitoon ajasta ja paikasta riippumatta: parkinson plus (MSA, PSP, CBD)

Vertaistukea erityislomilla ja kursseilla

Liikehäiriösairauksien liiton ja Kelan kursseilla tapaat muita liikehäiriösairaita ja heidän läheisiään. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n järjestämillä erityislomilla on myös hyvä tilaisuus tavata vertaisia. Kursseilla ja lomilla on mahdollisuus vaihtaa yhteystietoja ja pitää yhteyttä niiden jälkeen. Voit selailla niitä palvelut-osiossa.

Työntekijöiden ohjaamat verkkokahvilat

Etäkahviloissa on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia sairauden kanssa elämisestä vertaisten kesken. Verkkokahvilat järjestetään Teams-alustalla. Tulevista verkkokahviloista ilmoitetaan ajankohtaista-osiossa.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteys järjestösuunnittelijoihin.