Parkinsonin tauti
Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.
Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.
Liikunta ja Parkinsonin tauti
Liikunta on Parkinsonin tautia sairastavalle erittäin tärkeä toimintakyvyn ylläpitäjä heti diagnoosin saamisesta lähtien. Säännöllinen liikkuminen sekä rentoutus- ja venytysharjoitukset kannattaa sisällyttää päivittäiseen elämään. Kaikki liikkuminen on tärkeää, olipa se sitten imurointia, kaupassa käyntiä tai voimistelua.
Sairauden alkuvaiheessa riittää usein voimistelu. Myöhemmin voidaan oman voimistelu- ja venyttelyohjelman ohelle tarvita fysioterapiaa. Fysioterapian avulla voidaan esimerkiksi lievittää jäykkyyden aiheuttamia lihaskireyksiä ja kipuja sekä parantaa päivittäistoiminnoista selviytymistä. Fysioterapeutti auttaa myös laatimaan sopivan lihaskuntoharjoitusohjelman esimerkiksi kuntosalille.
Voimisteluryhmät ovat parkinsonpotilaalle erittäin suositeltavia: kotoa lähteminen ja muiden tapaaminen virkistää myös mieltä, mikä taas suoraan parantaa toimintakykyä. Esimerkiksi monet Parkinson-yhdistykset ja niiden alaiset kerhot järjestävät erilaista ryhmätoimintaa ja liikuntaa.
Uiminen, allasvoimistelu ja sauvakävely sopivat monelle. Kokeilemalla kannattaa etsiä itselleen sopivat liikuntamuodot ja hyvinvoinnin kannalta sopiva liikkumisen määrä. Liiallisuuksiin ei kannata mennä, vaan levolle on myös jätettävä riittävästi aikaa. Useimmille sopii paremmin se, että tekee pari pienempää kävely- tai juoksulenkkiä kuin yhden niin pitkän, että ehtii väsähtää perusteellisesti.
Parkinsonin tauti vaikuttaa kävelyyn: ryhti muuttuu, vartalon ja raajojen myötäliikkeet vähenevät ja askeltaminen muuttuu lyhyeksi ja matalaksi. Kävelystä voi tulla hidasta tai se voi kiihtyä hallitsemattomasti.
Kävelykyvyn säilyttämiseksi kävelyä pitäisikin harrastaa päivittäin. Kävely sopii kaikenkuntoisille eikä sen harrastaminen ole aikaan ja paikkaan sidottua. Kävely on myös mielekästä, hyödyllistä ja tehokasta lääkityksen ollessa hyvässä vasteessa.
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Parkinsonin tautiin kuuluvat kävelyvaikeudet voivat vähentyä liikunnan avulla. Tehokkainta on kevyt kävelyharjoittelu. Tämä vahvistaa käsitystä liikunnan merkityksestä parkinsonpotilaiden hoidossa muiden hoitojen rinnalla (Duodecim 2012; Archives of neurology 2012).
Muista itsehoidon merkitys - hyödynnä palvelut-osiossa tarjolla olevat liikuntaohjeet ja -videot. Sieltä löydät myös kävelyharjoitteita.