Essentiaalinen vapina

Yritän ottaa sen silleen, että se ei hallitse mun elämää se vapina.

Ihana kohdata muita vapisijoita ja kokea, ettei ole tämän ongelman kanssa yksin

Hoito

Essentiaaliseen vapinaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta vapinaoireita voidaan lievittää lääkkeillä. Toisaalta vain selvästi haittaava vapina on syytä hoitaa. Moni selviää oireiden kanssa ilman lääkkeitä.

Beetasalpaaja propranololi on tavallisin lääke. Se tehoaa parhaiten käsivapinaan, mutta pään ja äänen vapinaan teho on vähäinen tai olematon. Liian pieni annostelu on yleinen syy lääkkeen tehottomuuteen.

Lääke auttaa monia kohtalaisesti tai hyvin. Muitakin lääkkeitä, enimmäkseen epilepsialääkkeitä, voidaan käyttää tapauskohtaisesti. Noin puolet saa merkittävän hyödyn lääkkeistä. Sivuvaikutukset estävät toisinaan lääkkeiden käyttöä. Vapina vähenee yleensä noin 30–70 prosenttia.

Vaikea-asteista pään vapinaa hoidetaan toisinaan botuliinitoksiinilla. Vaikeimmat tapaukset ohjataan neurokirurgiseen hoitoarvioon, lähinnä syväaivostimulaation (DBS) harkintaan. Hoitotulokset ovat usein hyviä.

Uusimpana hoitomuotona on Suomessa toukokuussa 2022 käyttöön otettu korkeaenerginen kohdennettu ultraääni eli HIFU-hoito.

Lääkkeettömiä hoitoja vapinaoireisiin ovat kofeiinin ja vapinaa aiheuttavien lääkkeiden välttäminen sekä raajojen viilennys.