Epätyypilliset Parkinsonismit

Hakeuduin Liikehäiriösairauksien liiton kurssille, jossa tunnistin kurssitoverini tuijottavan katseen ja leveäraitaisen kävelyn. Meitä oli kurssilla useampikin sairastava ja puhuttavaa riitti, sillä oireemme olivat hyvin samankaltaisia. Muiden seurassa tunsin oloni paremmaksi.

Kortikobasaalinen oireyhtymä

Kortikobasaalinen oireyhtymä (CBS) ilmenee epäsymmetrisenä toisen raajaparin jäykkyytenä ja kömpelyytenä. Sairauteen liittyy myös dystonisia virheasentoja, apraksiaa, myoklonisia nykäyksiä ja vieraan raajan oireyhtymää (alien limb). Sairauteen voi liittyä myös kognitiivisia ja kielellisiä oireita.

Kortikobasaalinen oireyhtymä on ensisijaisesti liitetty kortikobasaaliseen degeneraatioon (CBD), johon liittyy tarkasti määritellyt tyypilliset neuropatologiset muutokset. Kortikobasaalista oireyhtymää voi kuitenkin esiintyä muissakin neurologisissa sairauksissa, kuten PSP:ssä.

CBS:n esiintyvyydeksi on arvioitu noin 1/100 000. Sitä esiintyy Suomessa, mutta tarkkoja lukuja ei ole tiedossa. Sairaus on kuitenkin selvästi harvinaisempi kuin PSP ja MSA. Pääasiassa CBS ei ole perinnöllinen sairaus, mutta yksittäisiä sukuja on raportoitu kirjallisuudessa. Sairauden ensioireet alkavat yleensä 50–70 vuoden iässä. Taudin kesto on noin kahdeksan vuotta, mutta yksilöllistä vaihtelua esiintyy.

Sairaudesta käytetyt nimitykset ja lyhenteet:

  • Corticobasal degeneration, CBD
  • Corticobasal syndrome, CBS
  • ICD-10 luokitus: G31.0 Paikallinen aivosurkastuma