Muut liikehäiriösairaudet

Nykyään harvinaisistakin sairauksista löytyy jo hiukan paremmin tietoa, kunhan vain diagnoosi osuu kohdilleen. Tämä on onneksi parantunut sitä myöten, kun harvinaisiin sairauksiin erikoistuneita poleja on perustettu ja meistä harvinaisista on alettu puhua enemmän.

Tuetut lomat

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) järjestää yhteistyössä Liikehäiriösairauksien liiton kanssa viiden vuorokauden mittaisia lomajaksoja, jotka on suunnattu liikehäiriösairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Erityisloma tarjoaa mahdollisuuden virkistyä ja saada vertaistukea. Lomajaksoilla yhteyshenkilönä toimii Liikehäiriösairauksien liiton perehdyttämä vertaisohjaaja.

Mitä loma maksaa?

Erityisloma maksaa osallistujalle 20 €/vuorokausi eli yhteensä 100 €. Alle 17-vuotiailta ei peritä maksua. Hintaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa, täysihoito ja lomapaikan tarjoama ohjelma. Järjestettyyn ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, mutta monenlaista mukavaa tekemistä on kuitenkin tarjolla. Matkakulut maksetaan itse.

Kuka tulee valituksi?

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry lähettää erityislomalle mukaan valituille kutsun noin kaksi kuukautta ennen loman alkua. Valintaan vaikuttavat terveydelliset, taloudelliset ja sosiaaliset syyt, joten perustele loman tarpeesi hakemuksessa hyvin. Erityislomalle voi tulla valituksi korkeintaan joka toinen vuosi. Ensikertalaiset ovat etusijalla valinnoissa.

Miten haen lomalle?

Voit hakea erityislomalle yksin, ystävän tai perheen kanssa. Samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet täyttävät yhteisen hakemuksen. Avustajan tarve tulee mainita hakemuksessa. MTLH maksaa työsuhteisen henkilökohtaisen avustajan majoitus- ja ateriakulut. Jos avustamaan on lähdössä esimerkiksi ystävä tai sukulainen, hänen tulee täyttää oma hakemus.

Hae Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n sähköisellä tai tulostettavalla kaavakkeella. Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen erityisloman alkamispäivää.

Linkki MTLH:n sivuille https://mtlh.fi/loman-hakeminen/hakuohjeet/ 

Lisätietoja:  MTLH:n puhelinpalvelu p. 010 2193 460 (arkisin klo 9–13) ja järjestötoiminnan asiantuntija Tytti Svetloff, p. 050 409 3365  tytti.svetloff@liikehairio.fi