Epätyypilliset Parkinsonismit

Hakeuduin Liikehäiriösairauksien liiton kurssille, jossa tunnistin kurssitoverini tuijottavan katseen ja leveäraitaisen kävelyn. Meitä oli kurssilla useampikin sairastava ja puhuttavaa riitti, sillä oireemme olivat hyvin samankaltaisia. Muiden seurassa tunsin oloni paremmaksi.

Liikunta

Liikehäiriösairauksien liiton liikuntatoiminnan tavoitteena on antaa eväitä ja tukea sairauden itsehoitoon.

Epätyypillisissä parkinsomismi-sairauksissa liikunta auttaa ylläpitämään liikuntakykyä ja tasapainoa mahdollisimman pitkään. Liikunnan on havaittu parantavan myös henkistä vireyttä ja mielialaa.

Näiltä sivuilta löydät kirjallisia liikuntaohjeita ja -videoita. Lue ensin alta lyhyet yleisohjeet harjoitteisiin. Kysy myös tarvittaessa lisäohjeita liikuntaneuvonnasta.

Vinkkejä liikuntaharjoitteiden tekemiseen

  • Monet ulkona tehtävät harjoitteet on helppo liittää omaan ulkoilemiseen tai hyötyliikuntaan, esimerkiksi asiointireissuihin.
  • Sisällä tapahtuvat liikkeet voi tehdä tuen, esimerkiksi rollaattorin avulla. Tee liikkeitä 30–60 sekuntia kerrallaan ja toista tämä 1–5 kertaa.
  • Sauvakävelyharjoitteissa voit kokeilla lyhyempiä (noin 10–15 cm) sauvoja, jotta pystyt/ehdit paremmin työntämään kädellä taakse.

Muistettavaa liikkuessa

  1. Liiku silloin, kun olotilasi tai lääkevaikutus on hyvä. Tällöin liikkuminen on mielekästä ja tehokkaampaa!
  2. Käytä sään mukaista varustusta. Liukkaalla säällä kävelysauvojen lisäksi on suositeltavaa käyttää nastakenkiä tai liukuesteitä. Hellesäällä suojaudu auringolta.
  3. Juo tarpeeksi nestettä. Ota juotavaa mukaan lähtiessäsi liikkumaan!
  4. Muista tauottaa! Pidä riittävät lepotauot harjoitteiden välissä.