Essentiaalinen vapina

Yritän ottaa sen silleen, että se ei hallitse mun elämää se vapina.

Ihana kohdata muita vapisijoita ja kokea, ettei ole tämän ongelman kanssa yksin

Oireet

Essentiaalinen vapina on liikkeessä ja asennon ylläpitämisessä ilmaantuvaa nopeataajuista vapinaa, joka näkyy selvimmin eteen ojennetuissa käsissä ja tarkassa työssä. Yleisimmin vapinaa on käsissä, mutta vapinaa voi olla myös pään, äänen tai koko kehon alueella. Pelkkä pään vapina on noin 1–10 % sairastavista.

Ensimmäiset oireet ilmaantuvat käsiin usein huomaamatta stressitilanteissa tai fyysisen rasituksen jälkeen. Vapina voi häiritä huomattavasti monia päivittäistoimia kuten syömistä, juomista ja kirjoittamista.

Essentiaalinen vapina on luultua monipuolisempi sairaus. Viidenneksellä sairastavista on tasapainovaikeuksia ja essentiaaliseen vapinaan voi liittyä ei-motorisia oireita kuten unihäiriöitä, ahdistuneisuutta, väsymystä ja masennusta. Mielialan muutoksia on todettu jopa 80 % tutkituista.* Essentiaalinen vapina ei vaikuta elinikään, mutta oireilu lisääntyy vähitellen ja osalla sairaus voi haitata merkittävästi toimintakykyä ja aiheuttaa myös työkyvyttömyyttä.

*Smeltere L, Kuzņecovs V, Erts R. Depression and social phobia in essential tremor and Parkinson's disease. Brain Behav. 2017 Aug 2;7(9):e00781​.