Vertaistuki

Vertainen kuuntelee, tarvittaessa pukee sanoiksi sen, mitä et itse osaa sanoittaa. Ajatus selkiytyy

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti vaikuttaa sekä sairastavan että tämän läheisten elämään monin eri tavoin. Vertaiselta saa tukea jaksamiseen, mutta joskus toiselta saa myös kullanarvoisia vinkkejä sairauden kanssa elämiseen. Tule mukaan vertaisryhmiin ja tapaamisiin. Yksin ei tarvitse jäädä.

Puhelinpalvelut

Liikehäiriösairauksien liitossa toimii noin kaksikymmentä vertaistukihenkilöä, joiden kanssa voi vaihtaa puhelimessa ajatuksia sairauden kanssa elämisestä. Vertaistukihenkilöistä löytyy pidempään sairastaneita, työiässä sairastuneita, DBS-leikkauksen läpikäyneitä ja sairastavan läheisiä. Jokaiselle löytyy sopiva juttukaveri. Voit hakea vertaistukihenkilöitä yhteystietosivulta.

Vertaistukea yhdistyksistä ja kerhoista

Suomessa toimii 20 Parkinson-yhdistystä ja lähes 100 kerhoa ja vertaisryhmää ympäri Suomen. Monilla ryhmillä on tapaamiset kuukausittain sekä erilaisia liikunta- ja harrastusryhmiä. Etsi sinua lähinnä oleva ryhmä ja tule mukaan! Löydät yhdistykset ja niiden alla toimivat ryhmät yhteystietosivulta.

Facebook

Facebook-ryhmät sopivat keskustelemiseen ja yhteydenpitoon ajasta ja paikasta riippumatta. Läheisille ja sairastaville löytyy useampi yhteinen Facebook-ryhmä:

  • Elämää Parkinsonin kanssa
  • Parkinson Suomi-Finland

Parkinsonin tautia sairastavien läheisille löytyy omia ryhmiä:

  • Parkinson läheiset
  • Parkkisten omaisten ryhmä
  • Alkuvaiheen Parkinson omaiset

Ryhmät eivät ole Liikehäiriösairauksien liiton ylläpitämiä.

Vertaistukea erityislomilla ja kursseilla

Liikehäiriösairauksien liiton ja Kelan kursseilla tapaat muita liikehäiriösairaita ja heidän läheisiään. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n järjestämillä erityislomilla on myös hyvä tilaisuus tavata toisia liikehäiriösairauden kanssa eläviä. Kursseilla ja lomilla on mahdollisuus vaihtaa yhteystietoja ja pitää yhteyttä niiden jälkeen. Voit selata niitä palvelut-osiossa.

Työntekijöiden ohjaamat verkkokahvilat

Etäkahviloissa on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia sairauden kanssa elämisestä vertaisten kesken. Verkkokahvilat järjestetään Teams-alustalla. Tulevista verkkokahviloista ilmoitetaan ajankohtaista-osiossa.