Vertaistuki

Vertainen kuuntelee, tarvittaessa pukee sanoiksi sen, mitä et itse osaa sanoittaa. Ajatus selkiytyy

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti vaikuttaa sekä sairastavan että tämän läheisten elämään monin eri tavoin. Vertaiselta saa tukea, ja joskus toiselta saa myös kullanarvoisia vinkkejä sairauden kanssa elämiseen. Tule mukaan vertaisryhmiin ja tapaamisiin.

Vertaistukea puhelimessa

Liikehäiriösairauksien liitossa toimii noin kaksikymmentä vertaistukihenkilöä, joiden kanssa voi vaihtaa puhelimessa ajatuksia sairauden kanssa elämisestä. Vertaistukihenkilöistä löytyy pidempään sairastaneita, työiässä sairastuneita, DBS-leikkauksen läpikäyneitä ja sairastavan läheisiä. Voit hakea vertaistukihenkilöitä yhteystietosivulta.

Vertaistukea yhdistyksistä ja kerhoista

Suomessa toimii 20 Parkinson-yhdistystä ja lähes 100 kerhoa ympäri Suomen. Monilla ryhmillä on tapaamiset kuukausittain sekä erilaisia liikunta- ja harrastusryhmiä. Etsi sinua lähinnä oleva ryhmä ja tule mukaan! Löydät yhdistykset ja niiden alla toimivat ryhmät yhteystietosivulta.

Facebook

Facebook-ryhmät sopivat yhteydenpitoon ajasta ja paikasta riippumatta. Läheisille ja sairastaville löytyy useampi yhteinen Facebook-ryhmä:

  • Elämää Parkinsonin kanssa
  • Parkinson Suomi-Finland
  • Parkinson läheiset
  • Alkuvaiheen Parkinson omaiset

Ryhmät löytyvät Facebookin hakutoiminnolla. Ryhmät eivät ole Liikehäiriösairauksien liiton ylläpitämiä.

Vertaistukea Toivo-sovelluksen kautta

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla

Sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Sovellusta voi käyttää puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Se on ladattavissa maksutta sovelluskaupoista tai sitä voi käyttää verkkoselaimella.

Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen.

Vertaistukea kursseilla ja tuetuilla lomilla

Liikehäiriösairauksien liiton kursseilla tapaat muita liikehäiriösairaita ja heidän läheisiään. Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n järjestämillä tuetuilla lomilla on myös hyvä tilaisuus tavata toisia liikehäiriösairauden kanssa eläviä. Kursseilla ja lomilla on mahdollisuus vaihtaa yhteystietoja ja pitää yhteyttä niiden jälkeen. Voit selata niitä palvelut-osiossa.

Työntekijöiden ohjaamat verkkokahvilat

Verkkokahviloissa on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia vertaisten kesken. Verkkokahvilat järjestetään Teams-alustalla. Tulevista verkkokahviloista ilmoitetaan ajankohtaista-osiossa.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteys järjestötoiminnan asiantuntijoihin.