Ajankohtaista
Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.
Uutiset
27.11.2023
Digituki kuuluu kaikille!
Tiesithän, että digipulmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Liiton Digiapu-sivuilta löydät tietoa, mistä voit saada digitukea. Digitukea voi saada sekä…
24.11.2023
Joululahjat verkkokaupastamme
Tiesitkö, että voit tukea toimintaamme myös ostamalla kannatustuotteitamme. Tutustu tuotteisiimme osoitteessa: liikehairiosairauksienliitto.mastermark.fi Nyt joululahjaksi esimerkiksi ihanalla porokuosilla varustettu tummakuosinen keittiöpyyhe…
22.11.2023
Kansainvälistä liikehäiriösairauksien päivää vietetään 29.11.
Kansainvälistä liikehäiriösairauksien päivää vietetään 29.11. Päivää vietettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Sen lanseerasi kansainvälinen Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriösairauksien ammattijärjestö…
15.11.2023
Vuoden 2024 palveluesite ja kurssit julkaistu
Liikehäiriösairauksien liiton ja yhteistyökumppanien tarjoamat vuoden 2024 palvelut ja sopeutumista tukevat kurssit on nyt julkaistu. Palveluesitteestämme löydät: diagnoosikohtaiset ja teemamuotoiset…
14.11.2023
Henkilömuutos digihankkeessa
Liikehäiriösairauksien liiton kolmivuotisen Mennään verkkoon -digihankkeen toinen työntekijä, Kerttu Ojalehto, lopettaa hankkeessa siirtyäkseen muihin työtehtäviin Valli ry:ssä. Hänen seuraajakseen hankkeen…
13.11.2023
Haemme järjestötoiminnan asiantuntijaa Helsinkiin (sijaisuus 1.1.–31.8.2024)
Liikehäiriösairauksien liitto hakee itseohjautuvaa, kohtaamistyöstä kiinnostunutta sosiaali- tai terveysalan ammattilaista (esimerkiksi sairaanhoitaja, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, geronomi, sosionomi) työntekijämme opintovapaan sijaisuuteen ajanjaksolle…
10.11.2023
Neuropisteen tarjouksia Helsingissä ja Turussa
Sijoita omaan hyvinvointiin! Kokeile lymfaterapiaa – tarjous Helsingin Neuropisteessä Lymfaterapia, eli imunestehoito on turvotusta ja kipuaja lievittävä sekä kehoa että…
9.11.2023
Vastaa osallisuusbaromeriin
Osallisuusbarometrin tavoitteena on saada tietoa vammaisten henkilöiden osallisuudesta. Osallisuusbarometri on tarkoitettu 15 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on liikkumisen esteitä tai…
3.11.2023
Vanhustyön keskusliiton ja jäsenyhteisöjen vetoomus päättäjille: Hoivaa tarvitsevia vanhuksia ei saa jättää heitteille
Syksyn ajan julkisuudessa on keskusteltu valtion ja hyvinvointialueiden taloudellisista haasteista. Hyvinvointialueet ovat yksi toisensa jälkeen julkistaneet säästötoimenpiteitään taloudellisten haasteiden selättämiseksi.…
8.10.2023
Kotiharjoiteopas servikaalista dystoniaa sairastaville
Liiton ja LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoiden Ella Kaukosen ja Neea Koskelaisen kanssa on yhteistyönä tehty Opas fyysisen toimintakyvyn edistämiseen servikaalista dystoniaa sairastaville.…
7.10.2023
Tuetut lomat vuodelle 2024 ovat nyt haettavissa
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) järjestää liikehäiriösairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen vuonna 2024 kahdeksan lomaa eri puolilla Suomea. Suurin…
6.10.2023
Hotuksen Näyttövinkki: aiheena liikunnallinen kuntoutus ja Parkinsonin tauti
Hoitotyön tutkimussäätiö, Hotus, tuottaa ja levittää tutkimustietoa terveydenhuollon ja kansalaisten käyttöön Näyttövinkki -tutkimuskatsauksen avulla. Tuoreen tiivistelmän aiheena on liikunnallinen kuntoutus…
5.10.2023
Essentiaalisen vapinan potilasopas uudistui
Liikehäiriösairauksien liitto on uusinut potilasoppaan essentiaalisesta vapinasta. Uusittu opas korvaa vanhan, vuodelta 2016 peräisin olevan oppaan. Uudessa essentiaalisen vapinan potilasoppaassa…
22.9.2023
Liikehäiriösairauksia tehtiin näkyvämmäksi Sairaanhoitajapäivillä
Liikehäiriösairauksien liitto osallistui näytteilleasettajana Helsingin messukeskuksessa järjestetyille Sairaanhoitajapäiville 21.–22.9. Kyseessä on sairaanhoitajien ammattikunnalle suunnattu tilaisuus. Liikehäiriösairaiden ja heidän läheistensä näkökulmasta…
19.9.2023
Harvinaiset-verkoston vetoomus: Kansallisen koordinaation rahoitus turvattava
Valtiovarainministeriön hallitukselle tekemässä talousarvioesityksessä vuodelle 2024 ei ole osoitettu rahoitusta harvinaissairauksien kansalliseen koordinaatioon. Harvinaiset-verkosto vetoaa päättäjiin koordinaation rahoituksen turvaamiseksi ja…
15.9.2023
Uusi opas essentiaalisen vapinan itsehoidosta
Essentiaalisen vapinan hoidossa käytetty lääkitys voi aiheuttaa sairastaville useita sivuvaikutuksia ja siksi sairastavat ovat toivoneet lisää tietoa lääkkeettömistä hoitokeinoista. Nyt…
7.9.2023
Pohjoismainen Parkinson-neuvosto kokoontui Suomessa
Pohjoismainen Parkinson-neuvosto kokoontui Helsingissä 5.-7.9.2023. Kyseessä on pohjoismainen potilasjärjestöjen yhteenliittymä, jonka tavoitteena on kehittää Parkinsonin tautia sairastavien ja heidän läheistensä…
10.8.2023
Liitto vaikuttaa: Tiedot liikehäiriösairauksista päivitettiin ammattilaisten Terveysporttiin
Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämästä Terveysportti-palvelusta terveydenhuollon ammattilainen voi potilastilanteessa tarkistaa ajantasaisen tiedon eri sairausryhmistä. Liikehäiriösairauksien liitto on päivittänyt Terveysportin liikehäiriösairautta sairastavan…
10.8.2023
Liitto lausui harvinaissairauksien kansallisesta ohjelmasta
Liitto pyrkii lausumaan aiheista, jotka koskevat edustamiamme sairausryhmiä. Lähetimme kommentit Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimasta Harvinaisten sairauksien kansallisesta ohjelmasta…
8.6.2023
Flexilev-lääkkeelle rajoitettu korvattavuus Suomessa
Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on 7.2.2023 kokouksessaan myöntänyt Flexilev-lääkkeelle rajoitetun peruskorvattavuuden ja rajoitetun erityiskorvattavuuden ylemmässä erityiskorvausluokassa. Myyntiluvan haltijan Sensidose AB:n mukaan…
1.6.2023
Essentiaalisen vapinan kanssa sinuiksi -hanke päätökseen, katso päätösjuhlan webinaaritallenne
Essentiaalisen vapinan kanssa sinuiksi -hanke (2020–2023) eli tuttavallisemmin Essi-hanke hanke tuli toukokuussa päätökseen. Hankkeessa lisättiin tietoisuutta hyvin yleisestä, mutta yleisyyteen…
30.5.2023
Uusia videoita liikehäiriösairauksista
Mikä on Parkinsonin tauti, essentiaalinen vapina, dystonia ja Huntingtonin tauti? Miltä niihin kuuluvat liikehäiriöoireet näyttävät? Katso uudet videomme, joissa kussakin…
17.5.2023
Kannanotto: Terveydestä, työ- ja toimintakyvystä ei pidä säästää
Työ- ja toimintakykyiset, hyvinvoivat ihmiset ovat kestävän talouden perusta. Edes tiukassa taloustilanteessa terveydestä tinkiminen ei saa olla tulevan hallituksen säästölistalla.…
9.5.2023
Extranet Kompassissa Yhdistysavain ohjevideoita yhdistysten ja toimintaryhmien käyttöön
Suurimmalla osalla liiton jäsenyhdistyksistä- ja kerhoista on käytössään nettisivut, jotka on tehty Yhdistysavaimella. Mennään verkkoon -digihanke haluaa tukea yhdistyksiä Yhdistysavain-pohjalla…
8.5.2023
Katso Huntington ensitieto-kurssin luentotallenne
Neurotieteiden professori, psykiatrian ylilääkäri Lundin Huntington-keskuksesta Åsa Petersén piti luennon Huntingtonin taudista ensitieto-kurssilla 24.3. Luento on ruotsinkielinen, mutta se on…
12.4.2023
Suomen Parkinson-säätiö myöntänyt apurahoja
Suomen Parkinson-säätiön hallitus on tänä vuonna myöntänyt apurahoja Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriösairauksien tutkimukseen yhteensä 171 700 euroa. Säätiön erityisapuraha…
20.3.2023
Näkökulma: Rakenteista sisältöihin, liikehäiriösairaat keskiöön hyte-alueilla
Hyvinvointialueet ovat pyörineet pari kuukautta. Rakenteista on aika kohdistaa huomio sairastuneitten palvelujen sujuvuuteen. Yhteistyö järjestöjen kanssa tulee saada luonnolliseksi osaksi…
13.3.2023
Vessapassi on uusi jäsenetu Parkinsonin ja Huntingtonin tauteja ja epätyypillisiä parkinsonismeja sairastaville
Liikehäiriösairauksien liitto on neuvotellut uuden jäsenedun Parkinsonin ja Huntingtonin tauteja ja epätyypillisiä parkinsonismeja (ns. Parkinson plus) sairastaville henkilöjäsenille. Kyseisiä sairauksia…
10.3.2023
Rivatril-lääkkeen saatavuusongelmat kuormittavat sairastavia
Monien erityisesti dystoniaa ja essentiaalista vapinaa sairastavien viime kuukaudet ovat olleet kuormittuneita klonatsepaamin saatavuushäiriöiden takia. Rivatril-lääkkeen uusi erä apteekkeihin viivästyy…
10.3.2023
Rivatril-lääkkeen rinnakkaisvalmisteiden erityisluvat ja korvattavuus
Julkaistu 24.1., päivitetty 10.3.2023 Muun muassa dystonian ja essentiaalisen vapinan hoidossa käytettävän Rivatril-nimisen klonatsepaami-valmisteen saatavuudessa on ollut häiriöitä viime lokakuusta…
10.3.2023
Toimintaterapeutti Terhi Pärssisen webinaarisarjan tallenne Tablet-tietokoneiden eli Padien ja älypuhelimien käytön edistämisestä on julkaistu
Mennään verkkoon -digihankkeen tekemä yhteistyö toimintaterapeutti Terhi Pärssisen kanssa jatkuu digilaitteiden apuvälineitä käsittelevän webinaarisarjan viimeisen osan muodossa. 3. webinaari keskittyy…
3.3.2023
Liikehäiriösairauksien liiton eduskuntavaaliteesit 2023
Liikehäiriösairauksien liiton edustamat liikehäiriösairaudet ovat neurologisia pitkäaikaissairauksia. Niitä ei voida ennaltaehkäistä eikä parantaa. Sairastuneen elämänlaatua parannetaan hoidolla ja oikea-aikaisella kuntoutuksella…
1.3.2023
Omaishoitajien hyvinvointi ja sen tukeminen
Podcastissa keskustellaan omaishoitajuudesta, omaishoitajien hyvinvoinnista sekä sen tukemisesta. Podcastin ovat tuottaneet terveydenhoitajaopiskelija Piia Säisä LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampukselta sekä yliopettaja Anja…
19.2.2023
Parkinsonpotilaille sopimattomia lääkkeitä -opas päivitetty
Lääkkeillä voi olla erilaisia yhteisvaikutuksia. Useimmat lääkkeet sopivat ongelmitta parkinsonpotilaille, mutta on myös sellaisia lääkkeitä, joilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia…
17.2.2023
Kelan etuuksiin tuli muutoksia – katso sähkötuet 2023
Kelan etuuksiin tuli muutoksia vuoden vaihtuessa. Esimerkiksi yksityislääkärin vastaanotosta saa jatkossa kiinteän 8 euron korvauksen, mutta suurin osa yksityisten lääkärien…
14.2.2023
Digiohjausta liikehäiriösairaille -opas on nyt julkaistu
Fysioterapeutti Mona Blom on tehnyt Liikehäiriösairauksien liiton Mennään verkkoon -digihankkeen toiminnan tueksi oppaan liikehäiriösairaiden digiohjaamisesta. ”Digiohjausta liikehäiriösairaille – opas digiohjausta antaville sekä liikehäiriösairauksia…
24.1.2023
Hetki omalle hyvinvoinnille -webinaarin tallenne katsottavissa
Liikehäiriösairauksien liitto järjesti 22.11.2022 sairastavien läheisille webinaarin, jonka aiheena oli Hetki omalle hyvinvoinnille. Webinaarissa psykologi Jenni Siikavirta avasi positiivisen psykologian…
23.1.2023
Liikehäiriösairauksien liiton tapahtumat
Laitathan vuoden 2023 tapahtumat kalenteriin jo nyt! Huomaathan, että kellonajat ja tarkemmat sisällöt julkaistaan lähempänä ajankohtaa Hermolla-lehdessä, nettisivujen ajankohtaista-osiossa ja…
20.12.2022
Orion Pharma hakee Parkinsonin tautia sairastavia tiedonkeräystutkimukseen
Lääkeyhtiö Orion Pharma hakee vapaaehtoisia Parkinsonin tautia sairastavia osallistumaan tiedonkeräystutkimukseen Suomessa tehtävää tuotekehitystä varten. Tarkoituksena on kerätä tietoa Parkinsonin taudin…
15.12.2022
Toimintaterapeutti Terhi Pärssisen tietokoneen käytön edistämistä käsittelevän webinaarin tallenne ja diat löytyvät jatkossa Digiavun Materiaalipankista.
Mennään verkkoon -digihanke jatkaa mainiota yhteistyötä toimintaterapeutti Terhi Pärssisen kanssa. Marraskuussa 2022 alkaneen kolmiosaisen webinaarisarjan toinen osa on nyt valmistunut.…
2.12.2022
Vapaaehtoistoiminnasta hyvää mieltä arkeen- lämmin kiitos vapaaehtoisillemme!
”Astun sisään rakennukseen ja jo käytävässä raikaa laulu. Ovella vastassa ovat hymyilevät kasvot. Tunnen oloni tervetulleeksi vaikken tunnekaan ketään! Tuntuupa…
18.11.2022
Kansainvälistä liikehäiriösairauksien päivää vietetään 29.11.
Historian ensimmäistä maailman liikehäiriösairauksien päivää vietetään 29.11.2022. Uuden tietoisuuspäivän on lanseerannut kansainvälinen Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriösairauksien ammattijärjestö MDS (The…
3.11.2022
Vuoden 2023 tuetut lomat ovat nyt haettavissa
Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry eli MTLH järjestää liikehäiriösairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen tuettuja lomia, ns. vertaislomia. Vertaislomalla pääset virkistymään…
26.10.2022
Elina Kuittisen opinnäytetyö lisää tietoisuutta essentiaalisesta vapinasta
Elina Kuittisen opinnäytetyö (sosionomi, Turun AMK) lisää tietoisuutta essentiaalisesta vapinasta ja antaa vinkkejä palvelujen kehittämiseen essentiaalista vapinaa sairastaville Elina Kuittisen…
7.10.2022
Johanna Reiman on Liikehäiriösairauksien liiton uusi toiminnanjohtaja
Liikehäiriösairauksien liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu 7.10.2022 alkaen MMM agronomi, KTM ekonomi Johanna Reiman, 57, Turusta. Reiman on toiminut aiemmin…
6.9.2022
Parkinsonliitto ry on nyt Liikehäiriösairauksien liitto ry
(På svenska nedan) Parkinsonliitto ry tunnetaan nyt nimellä Liikehäiriösairauksien liitto ry. Päätös nimenmuutoksesta tehtiin 14.5. järjestetyssä liittokokouksessa. Nimenmuutoksesta on käyty…
6.9.2022
Kannanotto: Hoidon ja kuntoutuksen resurssit
(på svenska nedan) Liikehäiriösairauksien liitto (aiemmin Parkinsonliitto) haluaa painottaa, että koko yhteiskunnalla ja sen eri sektoreilla on vastuu liikehäiriösairaiden hoidon…
2.9.2022
Uusia kasvoja Liikehäiriösairauksien liitossa
Liikehäiriösairauksien liitossa aloitti syyskuun alussa kaksi uutta työntekijää. Heidi Sundwall, 46, on uusi järjestötoiminnan asiantuntija Helsingin aluetoimistolla. Heidi työskentelee järjestötiimissä,…
18.8.2022
Tutkimus – Hyvinvointisovellus Parkinson-potilaille ja heidän läheisilleen
Liikehäiriösairauksien liitto välittää alla olevan kutsun osallistua yksi-kolme vaiheiseen tutkimukseen koskien hyvinvointisovellusta Parkinson-potilaille ja heidän läheisilleen. Pyydämme Teitä osallistumaan opinnäytetyötutkimukseen,…
8.8.2022
Kyselytutkimus parkinsonpotilaan kävelyn jähmettymisestä
Parkinsonliitto välittää alla olevan tutkimuskyselyn, koskien parkinsoninpotilaiden kävelyn jähmettymistä. Olemme viisihenkinen ryhmä seuraavista yliopistoista: University of California, Berkeley, USA, University…
16.6.2022
Järjestötoiminnan asiantuntija Jukka Tauriainen eläkkeelle
Järjestötoiminnan asiantuntija Jukka Tauriainen Pohjois-Suomen alueelta jää kesälomille 17.6. ja eläköityy lomansa jälkeen. Jukka on tehnyt liitossa huikean pitkän uran,…
14.6.2022
Parkinsonliiton nimi vaihtuu
Parkinsonliiton liittokokous päätti liittokokouksessa 14.5.2022, että Parkinsonliiton nimi vaihtuu. Uudeksi nimeksi tulee Liikehäiriösairauksien liitto ry, Förbundet för rörelsestörningssjukdomar rf. Nimi…
3.6.2022
Haluatteko olla mukana auttamassa Parkinson-yhteisöä?
Orion Oyj hakee tuotekehitykseen liittyvää tiedonkeräystutkimusta varten henkilöitä, joilla on todettu Parkinsonin tauti ja käytössä levodopaa sisältävä lääkitys. Tavoitteena on…
25.5.2022
Huntington-opas uudistui
Parkinsonliitto on tuottanut uuden Huntington-perheille ja hoitohenkilökunnalle suunnatun oppaan Huntingtonin taudista. Se korvaa vanhan, vuodelta 2007 peräisin olevan oppaan. Uusi…
18.5.2022
Liittokokouksessa tehtiin isoja päätöksiä
Parkinsonliiton liittokokous järjestettiin 14.5. Hollolan Messilässä. Paikalla oli 49 äänivaltaista kokousedustajaa ja valtakirjoilla siirrettyjä ääniä oli käytössä 11. Käytössä oli…
13.5.2022
Tyksissä aloitettiin aivojen korkeaenergiset ultraäänihoidot
Ensimmäinen potilas sai aivoihin kohdennettua suurienergistä ultraäänihoitoa Turun yliopistollisessa sairaalassa. Uusi HIFU-laite (High Intensity Focused, HIFU) tuo toivoa neurologisista liikehäiriöistä…
11.4.2022
Suomen Parkinson-säätiön myöntämät apurahat 2022
Säätiön tukea kantasoluihin ja bakteereihin liittyvään liikehäiriötutkimukseen Suomen Parkinson-Säätiö myönsi apurahoja liikehäiriötutkimukselle yhteensä 111 100 euroa. Säätiö jakoi 13 apurahaa…
16.3.2022
Ahdistaako Ukrainan tilanne mieltäsi? Kaipaatko keskusteluapua tai tukea?
Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. On tärkeää, ettei kukaan jää yksin. Tukea ja keskusteluapua on saatavilla. SOSTE on…
15.3.2022
Parkinsonliitto muistuttaa lääkityksen oikea-aikaisuuden merkityksestä Parkinsonin tautia sairastavien hoidossa
Parkinsonliittoon on tullut useita yhteydenottoja Parkinsonin tautia sairastavien läheisiltä, jotka ovat esittäneet huolensa omaistensa voinnista ympärivuorokautisessa hoidossa tai hoivassa. Syynä…
7.3.2022
Uutta toivoa essentiaalista vapinaa sairastaville – uusi hoitomuoto Suomeen
Suomeen saadaan uusi hoitomuoto essentiaaliseen vapinaan, joka on yksi tavallisimmista neurologisista sairauksista. Kohdennettu ultraäänihoito tuo toivoa ja voi parantaa toiminta-…
18.2.2022
Toivo-sovellus auttaa ajasta ja paikasta riippumatta
Vertaistukea etänä Toivo-sovelluksella Toivo on uusi sovellus, joka tarjoaa sairastuneille ja läheisille vertaistukea etänä. Toivon kautta saa yhteyden koulutettuun vertaistukihenkilöön…
18.2.2022
Opas vanhemmille liikehäiriösairauden puheeksiottoon lapsen kanssa
Vanhempien välinen keskustelu sairaudesta ja sen hyväksymisestä saattaa olla helppoa, mutta puheeksiotto lapsen kanssa voidaan kokea haasteelliseksi. Haasteita luo lapsen…
10.2.2022
Uusia jäsenetuja kuntosaliketjuille
Mahtavia uutisia! Olemme saaneet uusia yhteistyökumppaneita kuntosaliketjuista. Jäsenetuuksia yhdistysten jäsenille tarjoavat Easy Fit, Lady Line sekä Forever–kuntosaliketjut. Viimeistään nyt kannattaa…
4.1.2022
Sote, hyvinvointialueet ja aluevaaliteesit
Mitä sote-uudistus tarkoittaa? Sote-uudistus on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Vuoden 2023 alusta alkaen vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja…
17.12.2021
Parkinsonliiton aluevaaliteesit
Parkinsonliiton vaaliteesit aluevaaleihin 2022 ja hyvinvointialueiden valmisteluun ja päätöksentekoon Parkinsonliiton edustamat liikehäiriösairaudet ovat neurologisia pitkäaikaissairauksia. Nykytiedon valossa niitä ei voida…
2.12.2021
Parkinsonliiton toiminnanjohtaja Hanna Mattila eläkkeelle
Jään Parkinsonliitosta eläkkeelle lähes 30 työvuoden jälkeen. Mieleni on haikea. Toisaalta olen pyrkinyt tekemään työni hyvin ja olen saanut minulle…
23.11.2021
Suomalainen ulosteensiirtotutkimus sai lisärahoituksen
Emil Aaltosen Säätiö on myöntänyt 200 000 euron apurahan HUSin Neurokeskuksen erikoislääkäri Filip Scheperjansin tutkimusprojektille, joka toteutetaan monikeskustutkimuksena Helsingin, Tampereen…
4.11.2021
Tanskassa käytössä uusi hoitomuoto essentiaalista vapinaa sairastaville
Tanskassa aletaan Pohjoismaista ensimmäisenä tarjoamaan essentiaalista vapinaa sairastaville kajoamatonta ultraäänihoitoa (MRI-guided Focused ultrasound, MRgFUS). Kajoamattomilla hoitomuodoilla tarkoitetaan sellaisia hoitomuotoja, jotka…
5.10.2021
Parkinsonliiton keilamestaruuskisojen finaali käytiin Kokkolassa 28.9.
Parkinsonliiton keilamestaruuskisat vuodelta 2021 on nyt onnistuneesti pelattu. Kilpailussa palkittiin kolme parasta miestä ja naista pokaalein sekä kolme parasta joukkuetta…
28.9.2021
Uusi opas: Kognitiiviset oireet työelämässä
Neurologiset sairaudet, joihin myös liikehäiriösairaudet lukeutuvat, aiheuttavat usein kognitiivisia oireita. Kognitiiviset eli ajattelun ja tiedonkäsittelyn ongelmat ovat näkymättömiä ja usein…
27.9.2021
Parkinsonliiton uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Anne Taulu
Parkinsonliiton uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu 15.11.2021 alkaen sairaanhoitaja, TtM, filosofian tohtori Anne Taulu, 44, Turusta. Taulu tulee Parkinsonliittoon Lounais-Suomen aluehallintovirastosta,…
1.9.2021
Mennään verkkoon -hanke käynnistyi
Parkinsonliiton uusi Mennään verkkoon -digihanke on käynnistynyt. Hankkeessa työskentelee kaksi suunnittelijaa, Katri Melin ja Kerttu Ojalehto, jotka aloittivat liitossa 1.9.2021.…
24.8.2021
Parkinsonliitossa pitkiä työuria
Neljä Parkinsonliiton työntekijää palkittiin 17.8.2021 ansiomerkein. Ansiomerkit myönnettiin kiitoksena pitkästä ja sitoutuneesta palveluksesta liiton hyväksi. • järjestösuunnittelija Jukka Tauriainen 30…
9.8.2021
Terveydenhuollon asiakasmaksut muuttuvat
Asiakasmaksulaki uudistui. Yksi uudistuksen peruste on, että hoidon kustannukset eivät estäisi ihmisiä hakeutumaan tarvitsemaansa hoitoon. Uudistuksessa tehdään rajoituksia enimmäiskustannuksiin ja…
23.6.2021
Parkinsonliitto lausui järjestöjen valtionavustuskäytäntöjen kehittämisestä
Valtio uudistaa järjestöjen valtionavustuskäytäntöjä, ja näihin perehtynyt työryhmä on laatinut kahdeksan muutosehdotusta. Ehdotusten tavoitteena on yhtenäistää ja selkeyttää järjestöjen valtionavustuskäytäntöjä.…
22.6.2021
Lapin sote-uudistuksessa eivät näy vammaisten ja pitkäaikaissairaiden palvelut
Pohjois-Suomessa toimivat vammais-, potilas- ja omaisjärjestöt esittivät huolensa Lapin sote-valmistelijoille vammaisten ja pitkäaikaissairaiden palvelujen turvaamiseksi sote-uudistuksen valmistelussa ja tulevalla Lapin…
16.6.2021
Ideoita Parkinsonin itsehoitoon PDCareBox.com -hakutyökalusta
Parkinsonin tauti tuo haasteita arkeen, ja Parkinsonin kanssa elävät ovat asiantuntijoita siinä, miten näistä haasteista selviää. Olemme keränneet tietoa Parkinsonin…
14.6.2021
Parkinsonliiton kursseille oma Instagram-tili
Parkinsonliiton kurssiesitteen, kotisivujen ja sosiaalisen median kanavien lisäksi tietoa tulevista kursseista löytyy nyt Instagramista kurssien omalta tililtä. – Oma tili…
3.6.2021
Potilasjärjestöt: Lainsäädännön valuviat eivät saa vaarantaa potilaiden mahdollisuutta saada uusimpaan tutkimukseen pohjautuvaa hoitoa
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkosto (POTKA) julkaisi 2.6. kannanoton vuonna 2019 voimaan tulleen toisiolain ongelmista. Parkinsonliitto on yksi useista kannanoton allekirjoittaneista…
1.6.2021
Keskustoimistomme muuttaa
Parkinsonliiton Turussa toimiva keskustoimisto muuttaa Suvituulitalosta Turun keskustaan. Uusi osoite on Käsityöläiskatu 4. Keskustoimistomme sulkeutuu muuttopäivästä 15.6. kesätauolle ja avautuu…
27.5.2021
Avoin kirje päättäjille
Mitä tulee harvinaisiin sairauksiin, joista Huntingtonin tauti on hyvä esimerkki, ongelmia on sekä hoitoon että tutkimustyöhön liittyen. Yksi oleellinen haaste…
20.5.2021
Tervetuloa Parkinsonliiton uusituille kotisivuille
Tervetuloa Parkinsonliiton hiljattain uusituille kotisivuille! Uusissa sivuissa on otettu huomioon digipalvelulakiin perustuvat saavutettavuusvaatimukset. Kotisivujen saavutettavuus tarkoittaa samaa kuin fyysisen maailman…
14.5.2021
Vetoomus: Huntingtonin tautia ja muita harvinaisia sairauksia sairastavien hoitoon pääsy on taattava
Eurooppalainen Huntington-yhdistysten kattojärjestö European Huntington Association (EHA) ja neurologisia sairauksia edustava European Federation of Neurological Associations (EFNA) ovat julkaisseet yhteisen…
3.5.2021
Toukokuu on Huntington-kuukausi – osallistu sinäkin
Toukokuussa vietetään kansainvälistä Huntington-tietoisuuden kuukautta ja 15.5. on Huntington-päivä. Parkinsonliitto osallistuu yhdessä jäsenyhdistyksensä Huntington-yhdistyksen kanssa tietoisuuden levittämiseen Suomessa. Tietoisuutta tarvitaan,…
3.5.2021
Omaishoitajaliitto vaatii: Omaishoitovapaan ansionmenetys korvattava
Euroopan Unionin Työelämä tasapaino -direktiivi hyväksyttiin kaksi vuotta sitten ja on toimeenpantava jäsenmaissa 2022 elokuuhun mennessä. Marinin hallitus esittää direktiivin…
27.4.2021
Mennään verkkoon -digihanke käynnistyy syksyllä
Parkinsonliitto käynnistää syksyllä uuden Mennään verkkoon -digihankkeen. Hankkeelle on myönnetty Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n avustus. Katso kaikki STEA:n avustusehdotukset…
21.4.2021
Harvinaiset-verkosto ottaa kantaa toisiolain muuttamiseksi
Harvinaiset-verkosto ja Suomen yliopistollisten sairaaloiden johtajalääkärit kannattavat muutoksia nykyiseen toisiolakiin. Yliopistollisten sairaaloiden johtajalääkärit ovat allekirjoittaneet vetoomuksen eduskunnalle toisiolain muuttamiseksi, ja…
20.4.2021
117 järjestöä vetoaa hallitukseen – Järjestörahoituksen tulevaisuus on turvattava nyt
Rahapelitoiminnan tuotot laskevat. Sillä on suuri merkitys sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden, liikunnan ja nuorison, kulttuurin ja taiteen sekä tieteen toimintaedellytyksille.…
14.4.2021
Neuropiste vahvistaa lymfaterapiaosaamistaan ostamalla Metrofysion liiketoiminnan
Neuropiste Oy on ostanut Helsingin Itäkeskuksessa toimivan Metrofysio Oy:n. Metrofysion liiketoiminta on siirtynyt Neuropisteelle 1.4.2021 alkaen. Kaupan tavoitteena oli ensisijaisesti…
12.4.2021
Parkinsonliitto kannattaa muutoksia yhdistyslakiin ja toimintaryhmälain säätämistä
Parkinsonliitto kannattaa suurinta osaa oikeusministeriön työryhmän mietinnössä esittämistä yhdistyslain muutoksista ja toimintaryhmälaista. Parkinsonliitto lausui mietinnöstä 9.4. lausuntopalvelu.fi:n kautta. Liitto pitää…
11.4.2021
Tiedote 11.4.2021 Suomen Parkinson-säätiön apurahat 2021 myönnetty
Suomen Parkinson-säätiö on myöntänyt tänä keväänä apurahoja yhteensä 116 600 euroa. Tuki liikehäiriösairauksien tutkimukselle keskittyy Helsinkiin ja Turkuun. Viruspandemia näkyi…
9.4.2021
Parkinsonliitto kannattaa muutoksia yhdistyslakiin ja toimintaryhmälain säätämistä
Parkinsonliitto kannattaa suurinta osaa oikeusministeriön työryhmän mietinnössä esittämistä yhdistyslain muutoksista ja toimintaryhmälaista. Parkinsonliitto lausui mietinnöstä 9.4. lausuntopalvelu.fi:n kautta. Liitto pitää…
1.4.2021
Nyt on Parkinson-tietoisuuden kuukausi – tule kuulolle tanssi- ja luentotilaisuuteen 13.4.
Tiedote 01.04.2021 (på svenska nedan) Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa arviolta 16 000 ihmistä. Parkinsonin taudin taustalla on ikätekijän lisäksi myös…
22.3.2021
Essentiaalista vapinaa sairastavat henkilöt perustivat oman yhdistyksen
Essentiaalista vapinaa sairastavat henkilöt perustivat oman yhdistyksen, Essentiaalinen vapina ry:n 17.3.2021 Turussa. Yhdistyksen perustamiselle tuli tarve, kun essentiaalista vapinaa sairastavat…
19.3.2021
STEA ehdottaa avustusta Parkinsonliiton digihankkeelle
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ehdottaa avustusta Parkinsonliiton Mennään verkkoon -digihankkeelle. Hankkeen tarkoituksena on tukea liikehäiriösairaiden itsehoitoa ja tiedonhakua digilaitteita…
16.3.2021
Tiedote: Kansallinen neurokeskus on perustettu
Kansallisen neurokeskuksen toiminta vauhtiin Uuden valtakunnallisen osaamisverkoston tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välille sekä tehdä suomalaista neurotiedettä…
22.1.2021
Koronarokotuksista – Om coronavaccineringar
(på svenska nedan) Päivitys 10.2.2021 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoitti 5.2. laatineensa priorisointilistan, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita…
14.1.2021
Työelämäneuvontaa ja -valmennusta tarjolla vielä elokuuhun asti
Neuroneuvomo-hanke on tuottanut työelämävalmennusta Varsinais-Suomen alueella sekä valtakunnallista työelämäneuvontaa Parkinsonliiton ja Aivovammaliiton kohderyhmille loppuvuodesta 2017 lähtien. Hankkeen työelämävalmennuksessa on ollut…
4.11.2020
Erityisosaamiskeskus Suvituuli siirtyi Aivoliiton omistukseen
Aivoliiton ja Parkinsonliiton yhdessä omistama Erityisosaamiskeskus Suvituuli on siirtynyt kokonaan Aivoliiton omistukseen 1.11.2020. Kauppaa valmisteltiin positiivisessa hengessä. Parkinsonliitto jää toistaiseksi…
13.10.2020
Liittokokouksessa hyväksyttiin liiton uusi strategia
Parkinsonliiton liittokokous järjestettiin 10.10.2020 hybridikokouksena etäyhteyksiä hyödyntäen. Kokousta vedettiin Turusta käsin ja osallistujat olivat kokoontuneet Turun lisäksi yhteensä neljälle etäyhteyspaikalle…
16.9.2020
Dystonia-opas uudistui
Parkinsonliiton julkaisu, Dystonia – Tahto ja lihakset eri tahtilajissa, on päivitetty. Edellinen versio oli vuodelta 2013, minkä jälkeen tietämys dystoniasta on osittain muuttunut. Uusittu Dystonia-opas pohjautuu…
9.9.2020
Harvinaiset-verkoston näkemys valtiovarainministeriön budjettiehdotuksesta
Parkinsonliitto on kaikkien liikehäiriösairaiden asialla. Osa liikehäiriösairauksista on harvinaisia sairauksia, minkä vuoksi niihin voi liittyä erityisiä haasteita sairastuneen ja heidän…
12.6.2020
Parkinsonliitto kannattaa pidempiä vierailuaikoja hoivayksiköihin
Julkaistu 12.6.2020 Maaliskuussa Suomen hallitus linjasi, että ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa kielletään tapauskohtaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi…
1.1.2020
#dystoniatutuksi
Syyskuu on kansainvälinen dystonia-tietoisuuden kuukausi. Dystonia-tietoisuuden levittämiskampanja toteutettiin tänä syksynä vahvalla sosiaalisen median painotuksella. Ihmisiä haastettiin kuvaamaan oma hyppynsä hästägein #jumpfordystonia2020 ja #dystoniatutuksi. Julkaisun yhteydessä jokainen…
1.1.2020
Onneksi on joku -kampanjalla järjestöt näkyväksi
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö SOSTEn Onneksi on joku -kampanja tekee sosiaali- ja terveysalan järjestöjen työn näkyväksi. Kampanja on ollut aktiivinen keväällä 2019 ja syksyllä 2020. Kampanja…
1.1.2020
Me kysyimme: Mikä on mielestäsi ikävin liikehäiriösairauden aiheuttama näkymätön oire?
Liikehäiriösairaudet ovat neurologisia sairauksia, jotka nimensä mukaisesti aiheuttavat erilaisia liikehäiriöitä, kuten esim. vapinaa, pakkoliikkeitä ja tasapaino-ongelmia. Kuitenkin niihin kuuluu myös…
26.9.2019
Neuropiste Oy investoi lähes puoli miljoonaa euroa kävelyrobottiin
Neurologisen avokuntoutuksen palveluja tarjoava Neuropiste Oy on tehnyt merkittävän laiteinvestoinnin. Turun toimipisteessä on otettu käyttöön Lounais-Suomen ensimmäinen Lokomat Pro freeD…
1.1.2019
Sähköinen valtakirja helpottamaan apteekkiasiointia toisen puolesta
Oma henkilöllisyystodistus riittää jatkossa toisen henkilön reseptilääkkeiden noutamiseen apteekista, kun on ensin saanut sähköisen valtakirjan Suomi.fi-palvelussa. Apteekkiasiointi-valtuutuksella voi esimerkiksi noutaa…
14.9.2018
Flinkkilä & Tastulan tv-ohjelmassa aiheena saattohoito
Tv-lähetyksessä Maarit Tastulan vieraina saattohoitolääkäri Juha Hänninen sekä kirjailija Annina Holmberg puhumassa saattohoidosta ja kuolemasta. Yle Areenassa https://areena.yle.fi/1-4219302 Julkaistu 14.09.2018
12.9.2018
Muistipuisto®, koska aivoterveys on pääasia
Muistipuisto® on verkkopalvelu kaikille, jotka arvostavat aivojensa hyvinvointia ja haluavat pitää huolta aivoterveydestään. Helppokäyttöinen Muistipuisto johdattaa pienin ja toistuvin teoin…
25.5.2018
Kelan korvaamat taksimatkat 1.7.2018 alkaen
Sairausvakuutuslain muutos ja Laki liikenteen palveluista astuvat voimaan 1.7.2018. Näiden lakien voimaantulo tuo muutoksia Kelan korvaamiin taksimatkoihin. Kelan korvaama taksimatka…
29.3.2018
HUS:ssa tehtiin Suomen ensimmäinen robottiavusteinen aivoleikkaus
Robottiavusteinen aivoleikkaus tehtiin Parkinsonin tautia sairastavalle CDNF-lääketutkimuspotilaalle. Leikkauksessa aivojen tyvitumakkeisiin asennettiin neljä katetria, joiden kautta lääkeainetta voidaan annostella suoraan aivokudokseen.…
12.2.2018
Oikeus palliatiiviseen hoitoon kuuluu kaikille kuolemaan johtavaa sairautta sairastaville
Palliatiivisen hoidon tarpeen arvioidaan kasvavan Euroopassa lähivuosina monien potilasryhmien kohdalla. Palliatiivinen hoito kuuluu kaikille ja kaikenikäisille kuolemaan johtavaa tai henkeä…
24.7.2017
Livet med Parkinson videorna även på svenska
Sveriges Parkinson Förbundet publicerade Livet med Parkinson videorna. Videorna berättar om en vanlig familj vars pappa blir sjuk av Parkinsons…
13.4.2017
Apomorfiini-infuusiohoitoa tarjolla Parkinsonpotilaille
HUS:ssa aloitettiin ensimmäisenä Suomessa apomorfiini-infuusiohoito edennyttä Parkinsonin tautia sairastavalle potilaalle. Parkinsonin taudin varhaisvaiheen oireita hoidetaan mm. levodopalla ja dopamiiniagonisteilla. Kun…
13.2.2017
Nykyistä useampi parkinsonpotilas hyötyisi syväaivostimulaatiosta
Hyksissä on asennettu Suomen ensimmäinen suuntaava elektrodi edennyttä Parkinsonin tautia sairastavan potilaan aivoihin. Uudenlaisen elektrodin ansiosta säätövaihtoehdot laajenevat, jolloin syväaivostimulaatiopotilaat…
6.10.2016
MyDystonia-päiväkirjaohjelman esittelyvideot
Avuksi oman oirekuvan ja toimintakykymuutosten määrittelyyn Dystonia Europe on kehittänyt dystoniaa sairastaville MyDystonia-päiväkirjaohjelman. Ohjelman esittelyvideot löytyvät osoitteista: https://vimeo.com/183983919 https://vimeo.com/183977834 Ohjelmaa…
31.12.2015
Lääkekorvauslaskuri kertoo, paljonko maksat lääkkeistäsi
Apteekki.fi-palvelun Lääkekorvauslaskurilla voi tarkistaa reseptiostojen korvattavuuden 50 euron alkuomavastuun täyttymisen jälkeen. Apteekki.fi-palvelun etusivulta löytyvään Lääkekorvauslaskuriin syötetään lääkkeen nimi ja valitaan…