Me kaikki olemme nauttineet joskus luonnonyrteistä valmistettua teetä tai syöneet vitamiineja ja muita ravintolisiä purkista. Harva tulee ajatelleeksi, että ravintolisillä voi joissakin tapauksissa olla yhteisvaikutuksia sairauden hoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa.
Moni käyttää erilaisia ravintolisiä ruokavalion tukena tai siksi, että uskoo niiden terveyttä edistävään vaikutukseen. Lähtökohtaisesti ravintolisistä ei ole haittaa, jos niitä käytetään ohjeiden mukaan, eikä annettuja annostuksia ylitetä.
Yliopistonlehtori Yvonne Holm Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta sanoo, että ravintolisien haitat liittyvät yleensä liiallisiin annostuksiin.
– Ei saa ottaa ylimääräistä siksi, että ajattelee sen olevan tehokkaampaa. Kaikki ylimääräinen rasittaa maksaa, joka hajottaa lääkkeitä ja muita aineita kehossa. Kun annostuksia noudattaa, niin silloin ravintolisät ovat yleensä turvallisia.
On kuitenkin hyvä tietää, miten ravintolisät vaikuttavat sellaisenaan tai yhdessä sairauden hoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa.
Samoja vaikuttavia aineita voidaan myydä reseptillä ja ilman
Tässä artikkelissa käytettävä termi ravintolisä käsittää myös luontaisvalmisteet. Ravintolisiin lasketaan muun muassa vitamiinit, kuidut, maitohappobakteerit sekä erilaiset kasviuutteet. Myös monet ilman reseptiä myytävät ulostuslääkkeet ovat ravintolisiä.
Ravintolisät lukeutuvat elintarvikkeisiin. Siksi niillä ei saa olla lääkkeellisiä käyttötarkoituksia eikä niiden markkinoinnissa saa käyttää sairauksien nimiä. Samoja vaikuttavia aineita voi kuitenkin olla myynnissä sekä ravintolisänä että reseptilääkkeenä.
– Univaivoihin käytettävistä melatoniinivalmisteista suuri osa myydään ravintolisinä. Mutta melatoniinia myydään myös reseptivalmisteina, Holm mainitsee esimerkkinä.
Jos siis syö unilääkkeitä, ei välttämättä kannata sen lisäksi ottaa omatoimisesti melatoniinia, vaikka sitä saakin ilman reseptiä. Vähintäänkin kannattaa jutella lääkärin kanssa ensin.
Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa mahdollisia
Harva tulee ajatelleeksi, että elintarvikkeiksi katsottavilla ravintolisillä voi olla yhteisvaikutuksia sairauden hoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa.
– Kyllä niillä voi olla. Joissakin tapauksissa ravintolisät voivat voimistaa tai heikentää lääkkeen tehoa, Holm sanoo.
Hän antaa esimerkin monelle tutuista ulostuslääkkeistä.
– Esimerkiksi ispaghulansiemen-valmisteiden vaikutus perustuu siihen, että ne sitovat vettä suolistossa ja turpoavat. Suurentunut massa painaa suolen seinämiä ja suoli alkaa toimia. Sitoessaan vettä ne myös sitovat samanaikaisesti otettuja lääkkeitä, jolloin lääkkeiden pitoisuudet voivat jäädä liian pieniksi tai vaikutus alkaa viiveellä. Tämän voi välttää ottamalla tärkeät lääkkeet ja ummetuslääke muutaman tunnin välillä eli ei täysin samaan aikaan.
Ravintolisiä on monenlaisia ja niiden vaikutusmekanismit ja vaikutuskohteet ovat erilaisia. Esimerkiksi teenäkin nautittava luonnonyritti mäkikuisma, jota netissä myydään mm. masennuksen hoitoon, vaikuttaa keskushermostoon. Sen käytössä tulisi noudattaa varovaisuutta, jos käytössä on jo esimerkiksi muukin masennuslääkitys.
– Yleisperiaate on, että jos käyttää keskushermoston kautta vaikuttavia lääkkeitä, ei pitäisi käyttää samaan aikaan muita tuotteita, jotka vaikuttavat keskushermostoon, Holm selittää.
Apteekit auttavat
Mistä sitten tietää, mitä voi käyttää ja mitä ei?
Holm suosittelee kysymään apuja apteekista, sillä lääkärit eivät välttämättä ehdi tarkistaa yhteisvaikutusten mahdollisuuksia vastaanotolla. Jos ei ole erikseen kieltänyt, apteekissa nähdään kaikki asiakkaalla käytössä olevat lääkkeet.
– Apteekeissa on käytössä tietokannat, joista voidaan tarkistaa lääkkeiden ja ravintolisien yhteisvaikutuksia.
Apteekkien apua kannattaa siis hyödyntää, jos harkitsee uuden ravintolisän käyttöön ottamista tai haluaa tarkistaa jo käytössään olevien tuotteiden yhteensopivuuden. Kaikista käytössä olevista valmisteista kannattaa mainita myös lääkärin vastaanotolla.
Tiedä mitä syöt
Holm painottaa, että on tärkeää tietää, mitä syö. Siksi hän ei suosittele ostamaan ravintolisiä ulkomaisista verkkokaupoista, jos ei tiedä mitä ostaa eikä tunne valmistajaa.
– Epämääräisiltä valmistajilta ostetut tuotteet voivat olla mitä vain. Kannattaa ostaa ravintolisät kaupoista ja apteekeista, joissa on myyjiä, jotka osaavat neuvoa tuotteista.
Suomessa myytävissä valmisteissa vaikuttavien aineiden määrät ovat maltillisia. Syytä ylimääräisen pelon lietsomiseen ei siis ole.
– Jos tulee jotain oireita, joita epäilee ravintolisän haittavaikutukseksi, lopeta käyttö vähäksi aikaa ja katso, meneekö haitta ohi. Kokeile uudelleen ja jos oireet palaavat, valmiste ei sovi sinulle. Miten me reagoimme eri lääkkeille ja muille aineille, on hyvin yksilöllistä, Holm korostaa.
Ravintolisät
– Elintarvikkeita, jotka joko ulkomuotonsa tai käyttötapansa puolesta poikkeavat tavanomaisista elintarvikkeista (elintarvikelaki)
– Nautitaan suun kautta ja ne voivat ulkomuodoltaan muistuttaa lääkkeitä: tabletteja, kapseleita, nesteitä
– Ravintolisiin lukeutuvat myös erilaiset luontaisvalmisteet, esim. yrttivalmisteet
– Osa ravintolisistä voi vaikuttaa samanaikaiseen lääkehoitoon
– Ravintolisien valvontaa ohjaa Ruokavirasto
– Tietoa haittavaikutuksista ei systemaattisesti kerätä ja dokumentoida kuten lääkepuolella
Lähde: www.ruokavirasto.fi
Julkaistu alun perin Hermolla-lehdessä 2/2023