Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Nuku henkesi edestä

Kari Rissa11.4.2023

Riittävä uni on meille kaikille elintärkeää. – Liiku, mutta myös nuku henkesi edestä, kehottaa kokenut neurologian erikoislääkäri Osmo Pammo.

Suomalaiset nukkuvat aivan liian vähän. Elämän rytmi on nykyisin niin kiireinen, että unen pituudesta on jouduttu tinkimään. Aikuisten yöuni on lyhentynyt kahdenkymmenen viime vuoden aikana keskimäärin noin kahdellakymmenellä minuutilla.

Tutkimukset osoittavat, että meidän tulisi nukkua keskimäärin 7–8 tuntia vuorokaudessa. Se olisi ihanteellista terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Yhden yön valvominen ei vielä maailmaa toki kaada, jos aivot vain pääsevät seuraavana yönä lepäämään ja korjaamaan väsymystilan.

Mutta jos valvominen on jatkuvaa, siitä seuraa univaje, joka voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia.

– Väsyneenä keskittymiskyky heikkenee, lähimuisti pätkii ja ihminen uupuu. Myös väsyneen tapaturmariski kasvaa jopa merkittävästi, lahtelainen neurologian erikoislääkäri Osmo Pammo listaa.

Pitkään jatkunut univaje johtaa vakaviin aivo- ja sydänsairauksiin, jotka haittaavat elämän laatua.

Aivot pestään öisin

Riittämätön uni on erityisesti aivojen kannalta haitallista.

Aivot tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta kuona-aineet voidaan huuhdella pois. Jos aivot eivät voi puhdistautua kunnolla, niiden toimintakyky heikkenee.

– Seurauksena voi olla pahimmassa tapauksessa esimerkiksi aivorappeutuma tai muistisairaus. Joten riittävä uni on meille kaikille suorastaan elintärkeää, Pammo korostaa.

Sillä aikaa kun ihminen nukkuu, aivot ovat erityisen aktiivisia ja puhtaanapitotehtävien lisäksi tankkaavat myös energiaa seuraavan päivän valveillaoloa varten.

– Aivojen terveyttä ei ole ilman unta, Pammo muistuttaa.

Verenpainetta ja rytmihäiriöitä

Univaje vaikuttaa aivojen lisäksi haitallisesti myös monella muullakin tavalla toiminta- ja työkykyyn.

Riittämättömän unen määrä nostaa verenpainetta ja voi aiheuttaa verenpainetaudin. Yhdessä stressin kanssa voi syntyä rytmihäiriöitä ja jopa sydänsairauksia.

Univaje aiheuttaa myös usein painon nousua ja altistaa näin kakkostyypin diabetekselle.

Väsy iskee kesken kaiken

Liian lyhyet yöunet väsyttävät ja aiheuttavat uupumusta. Väsy voi iskeä yllättäen ja ihminen nukahtaa äkisti kesken kaiken.

– Univajeen aiheuttama uupumus on sekä toiminta- että työkyvyn kannalta haitallista. Nukahtaminen esimerkiksi auton tai työkoneen rattiin on tietysti suorastaan hengenvaarallista.

Joillakin on vaikeuksia nukahtaa iltaisin. Toistuva havahtuminen ja heräily voi johtua myös kuorsauksesta ja uniapneasta, joka vaatii yleensä laihdutusta tai hammaskiskohoitoa.

Säännöllisyyttä ja paheettomuutta

Unihäiriöitä voidaan vähentää ja myös torjua. Tärkein keino on yksinkertainen: nukutaan enemmän.

– Mutta usein sanominen on helpompaa kuin tekeminen. Uniongelmia voidaan vähentää säännöllisellä ja terveellisellä elämän menolla ja rytmillä. Terveet elintavat ovat tässäkin avainasemassa, Osmo Pammo korostaa.

Siis tupakka ja viina pois, samoin rasvainen ruoka, etenkin kello 20 jälkeinen iltasyönti voi paitsi lihottaa myös haitata nukahtamista ja alkuyön unta.

– Myös unihygieniaan tulisi kiinnittää huomiota. Nukkumispaikan on oltava rahallinen ja viihtyisä. Hyvä patja parantaa unen laatua, ja tarvittaessa makuuhuone tulisi voida pimentää, Pammo kuvaa hyvää yöpuupaikkaa.

Pammon mielestä neurologien tulisi aina etsiä kullekin potilaalleen parhaiten sopiva lääkitys, jos lääkkeitä tarvitaan.

– Tämä tarkoittaa, että lääkkeiden haitallisiin sivuvaikutuksiin kiinnitetään riittävästi huomiota, ja tarpeen tullen lääkitystä vaihdetaan.

Näin parannat unen laatua

  • Arvosta unta. Uni on laatuaikaa. 
  • Varaa yöunille tarpeeksi aikaa. 
  • Kiire on unelle haitaksi. 
  • Raivaa iltamenot, rajoita ruutuaikaa. 
  • Rentoudu ennen nukkumaan menoa. 
  • Luo unta houkutteleva ilmapiiri. 
  • Älä syö kello 20 jälkeen. Vältä runsasrasvaista ruokaa illansuussa. 
  • Älä harrasta rasittavaa kuntoliikuntaa iltaisin. 
  • Laita sänky ja vuodevaatteet miellyttävään kuntoon. 
  • Rauhoita nukkumispaikka. 
  • Nuku riittävän pitkä yöuni. 
  • Jos et saa unta, mene toiseen huoneeseen 15 minuutin ajaksi. 
  • Nouse sängystä aamuisin aina samaan aikaan. 
  • Nuku vain lyhyitä päiväunia. 

Lähde: THL ja Osmo Pammo

Julkaistu Hermolla-lehdessä 2/2023

Asiasanat:

Lue myös