Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Kaksi naista seisoo messuständillä ja hymyilevät kameraan

Liikehäiriösairauksia tehtiin tunnetummaksi Sairaanhoitajapäivillä

Emmi Nuppula14.10.2024

Liikehäiriösairauksien liitto osallistui näytteilleasettajana Helsingin messukeskuksessa järjestetyille Sairaanhoitajapäiville 2.–3.10.2024. Kyseessä on sairaanhoitajien ammattikunnalle suunnattu tilaisuus.

Liiton tekemän vaikuttamistyön yhtenä tärkeimpänä painopisteenä on viedä ammattilaisille tietoa liikehäiriösairauksista ja niitä sairastavien tarpeista. Hoitajat ovat tärkeä kohderyhmä, sillä he neuvovat ja ohjaavat potilaitaan. Osastoilla he myös seuraavat potilaiden vointia ja raportoivat muun muassa lääkevasteista lääkäreille.

Liitolla oli messuilla oma osasto, jossa oli jaossa opas- ja esitemateriaalia liikehäiriösairauksista. Potilasjärjestön näkökulmasta on tärkeää, että ammattilaiset osaavat ohjata sairastavia vertaistuen piiriin ja ovat tietoisia tarjolla olevista neuvontapalveluista ja sopeutumista tukevista kursseista. Ammattilaisten tueksi on myös kokemustoimijoita.

Paljon tarvetta perustiedolle

Ammattilaiset, joita kohtasimme, olivat pääosin sairaanhoitajia. Myös fysioterapeutteja, kuntoutusohjaajia ja sosiaalityöntekijöitä kävi liiton henkilökunnan juttusilla. Moni kaipasi liikehäiriösairauksista perustietoa: mikä sairaus ja mitä asioita päivittäisessä hoitotyössä voisi ottaa huomioon mahdollisimman hyvän hoitosuhteen rakentamiseksi. Näitä kysymyksiä esittivät erityisesti opiskelijat, joita kävi liiton esittelypisteellä ilahduttavan paljon.

Toisaalta myös sairauksien diagnostiikasta, hoidosta ja erityispiirteistä kyseltiin. Monia keskusteluita käytiin muun muassa Parkinsonin taudin lääkityksen oikea-aikaisuuden tärkeydestä, josta myös sairaanhoitaja Kaisa Ollikainen piti messuilla liiton pyynnöstä kollegoilleen erillisen luennon.

Kysymyksiä esitettiin myös kuntoutuksesta ja fysioterapiasta sekä liiton palveluista sairastavien ja ammattilaisten tueksi. Keskusteluissa kävi ilmi, että sote-alaan kohdistuvat säästöt alkavat näkyä muun muassa kuntoutukseen pääsyssä ja hoitotyön arjessa. Potilasjärjestöjen täydentäville palveluille, kuten sopeutumista tukeville kursseille, koettiin siksi olevan tarvetta.

Sote-järjestöistä apua matalalla kynnyksellä

Eräs sairaanhoitaja koki omassa työssään tuskaiseksi sen, etteivät he enää ehdi vastata sairastavien ja heidän läheistensä tavanomaisiin kysymyksiin sairaudesta ja oireista. Hän oli seurannut potilasjärjestöjen työtä ja oli sitä mieltä, että jokainen potilasjärjestön vastaanottama tietoa-antava puhelu on yksi puhelu pois terveydenhuollosta. On totta, että potilasjärjestöstä voi saada nopeammin kiinni asiantuntijan, sillä yhteyttä voi ottaa ilman ajanvarausta.

Liikehäiriösairauksista kertovat tietomateriaalit saivat kiitosta myös siksi, että sairauksiin perehtyminen vaatii ammattilaisilta omaa aktiivisuutta. Eräs sairaanhoitaja kertoi työskentelevänsä muualla kuin neurologisella osastolla, jossa liikehäiriösairauksia usein hoidetaan. Heille oli tullut potilaaksi Huntingtonin tautia sairastava henkilö, mutta muista vaivoista kuin Huntingtonin taudista johtuen. Hän tuli hakemaan materiaalia paitsi potilaalleen, myös itselleen ja kollegoilleen, jotta he osaisivat paremmin arvioida, mikä heidän potilaansa oireista johtuu perussairaudesta eli Huntingtonin taudista ja mikä muista syistä.

Liiton messuosastolla kävi kahden päivän aikana kaikkiaan 450 ammattilaista, joiden matkaan lähti tuhansia oppaita. Myös Hermolla-lehtiä lähti viemisiksi työpaikkojen kahvipöytiin ja sairaaloiden odotustiloihin, joten tietoa levinnee eteenpäin vielä pitkään messujen jälkeenkin.

Lämmin kiitos kaikille, jotka vierailitte messuosastollamme!

Lue myös