Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Messuständin edustalla on roll-up, jossa vanhempi ja nuorempi nainen nojaavat päitään toisiinsa. Vieressä esiteteline ja takana pöytä, jonka päällä on useita esitteitä.

Liikehäiriösairauksia tehtiin näkyvämmäksi Sairaanhoitajapäivillä

22.9.2023

Liikehäiriösairauksien liitto osallistui näytteilleasettajana Helsingin messukeskuksessa järjestetyille Sairaanhoitajapäiville 21.–22.9. Kyseessä on sairaanhoitajien ammattikunnalle suunnattu tilaisuus.

Liikehäiriösairaiden ja heidän läheistensä näkökulmasta on erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni terveydenhoitoalan ammattilainen tuntee ja ymmärtää liikehäiriösairauksia. Potilasjärjestön näkökulmasta on myös oleellista, että ammattilaiset osaavat ohjata sairastavia vertaistuen piiriin ja ovat tietoisia potilasjärjestön tarjoamista potilasoppaista ja neuvontapalveluista.

– Olimme messuilla tekemässä tunnetuksi viime vuonna vaihtunutta liiton nimeä. Moni tunnisti vanhan Parkinsonliitto-nimen ja olivat yllättyneitä, että edustamme niin monia sairauksia, liiton viestintäkoordinaattori Päivi Niemi sanoo.

Liiton messuosastolla oli jaettavana potilasoppaita ja Hermolla-lehtiä. Moni mainitsi vievänsä niitä työpaikkansa kahvipöydälle kollegoidenkin tutustuttavaksi. Oppaita otettiin myös asiakkaille tai sairastaville sukulaisille vietäväksi.

– Osa kävijöistä tuli hakemaan tietoa essentiaalisesta vapinasta siksi, että sairastavat sitä itse. Onhan kyseessä todella yleinen sairaus, jota esiintyy myös niillä, jotka itse ovat terveydenhoitotyössä, järjestötoiminnan asiantuntija Heidi Sundwall sanoo. Pääsimme jakamaan painotuoretta Essentiaalisen vapinan itsehoito-opasta.

Kohtaamisia lähes 600

Liikehäiriösairauksien liiton messuosastolla kävi neurohoitajia, Parkinson-hoitajia, psykiatrisia hoitajia, ammattikorkeakoulujen opettajia sekä hoivakotien ja kotihoidon työntekijöitä. Sairaaloiden ja terveysasemien työntekijöitä oli eri puolilta Suomea. Lämpimät kiitokset hyvistä keskusteluista, kysymyksistänne ja verkostoitumisesta. Jatketaan hyvää yhteistyötä!

Tummahiuksinen ja vaaleahiuksinen nainen seisovat ja hymyilevät kameralle. Takana pöytä, jonka takana tummahiuksinen nainen. Reunassa teline, jossa paljon lehtiä.
Tutkija Silja-Elisa Eskolin Hotuksesta ja liiton viestintävastaava Emmi Nuppula pohtivat viestintäyhteistyötä mm. Parkinsonin tautia sairastavien kuntouttavaan liikuntaan liittyen.

Pidimme tilastoa kohtaamisten määristä: kaikkiaan päivien aikana kävimme keskusteluja ja annoimme tietoa liiton palveluista lähes 600:lle messukävijälle. Lisäksi jaoimme tuhansia oppaita ja lehtiä ammattilaisten hyödynnettäväksi ja jaettavaksi edelleen potilailleen.

Monet halusivat sairauksista perustietoja, toiset yksityiskohtaista tietoa hoitoon ja diagnostiikkaan liittyen. Meiltä tiedusteltiin myös konkreettisia vinkkejä oman asiakkaan kanssa toimimiseen erilaisissa ongelmatilanteissa. Ammattilaisille suunnatuista koulutuksista saimme monia tiedusteluja ja pyyntöjä niiden järjestämiseen.

Messut ovat myös oiva tilaisuus verkostoitua muiden järjestöjen ja eri alojen toimijoiden kanssa.

– Yhteisissä keskusteluissa mm. tutkijoiden, terapeuttien ja vastaavien hoitajien kanssa syntyi paljon hyviä ideoita ja oivalluksia, miten voisimme tehdä yhteistyötä kohderyhmiemme hyväksi. Meillä on vielä paljon työtä jäljellä liiton ja sen kohderyhmien tunnetuksi tekemisessä ammattilaisten keskuudessa. Oli ilahduttava huomata, kuinka paljon kontakteja muutamassa päivässä saatiin solmittua. Sairaanhoitajamessut olivat hyvä kokemus ja tehokas kanava tehdä liittoa ja liikehäiriösairauksia näkyvämmäksi. Moni hoitaja lähti messuilta liikehäiriösairauksista kertovien materiaalien kanssa ja vievät nyt tietoa eteenpäin työporukoissaan, Sundwall summaa.

Messuständillä päydän edessä seisoo kaksi naista ja juttelevat keskenään. Tummahiuksinen nainen on selkä kameraan, vaaleahiuksinen on sivuttain ja nojaa pöytään.
Järjestötoiminnan asiantuntija Heidi Sundwall iloitsi tavattunaan messuilla paljon mm. kotihoidon työntekijöitä.

Sairaanhoitajapäivien ohjelma oli laadukas ja asiantunteva. Saimme tuoretta tietoa eteenpäin levitettäväksi mm. Hoitotyön tutkimussäätiön (HOTUS) tuoreesta Pallitatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten kohtaaminen ja tukeminen- hoitosuosituksesta. Suosittelemme tutustumaan julkaisuun tai sen tiivistelmään mikäli aihe koskettaa sinua. Sovimme tiivistävämme yhteistyötä Hotuksen tutkijoiden kanssa, mikä ilahduttaa meitä valtavasti koska pääsemme jakamaan tutkimussäätiön keräämää tietoa eteenpäin.

Lämmin kiitos kaikille, jotka vierailitte messuosastollamme!

Ps. jos et tilannut messuosastolla käydessäsi uutiskirjettämme, voit tilata sen tästä. Uutiskirjeestä saat kätevästi koottuna tulevat tapahtumamme, palvelumme ja tutkimustiedon uusimmat vinkit.

Lue myös