Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Iloa älylaitteista 

Tytti Svetloff1.1.2021

Älylaitteiden avulla voi pankkiasioinnin ja lääkereseptien uusinnan lisäksi pitää yhteyttä läheisiin ja herättää henkiin vanhan harrastuksen. Jutun lopussa on Enter ry:n vapaaehtoisten digiopastajien vinkkejä älypuhelimen käyttöön.

Koronapandemian aikana maailma on ottanut suuren digiloikan. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n eli Valli ry:n ikäteknologiakeskuksen erityisasiantuntija Kaisa Huuhtanen kertoo, miksi älylaitteita kannattaa käyttää.

– Älylaite kannattaa ottaa käyttöön ennemmin kuin myöhemmin, jotta oppii perustoiminnot helpommin. Silloin uusia palveluita on helpompi ottaa käyttöön, Huuhtanen huomioi.

Teknologia tuo helpotusta arkeen

Teknologia voi parhaimmillaan tukea kotona pärjäämistä ja itsehoitoa. Sen avulla voi saada myös turvaa hätätilanteiden varalle.

– Eläkkeelle jäämisen kunniaksi kannattaa hommata älykello. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän siinä voi ottaa turvaominaisuuksia käyttöön. Älykello voi lähettää kaatuessa hälytyksen omaisen kännykkään. Turvapuhelin ei aina ole mukana tai se on pöydällä, mutta älykello on aina ranteessa.

Älylaitteiden käyttöä voi helpottaa

Monissa laitteissa on saatavilla erilaisia helppokäyttötoimintoja, joita kannattaa kokeilla. Helppokäyttötoiminnot nimensä mukaisesti ovat toimintoja tai ominaisuuksia, joilla älylaitteiden käytöstä tulee helpompaa. Ne voivat tarkoittaa esimerkiksi tekstin suurentamista.

Helppokäyttötoimintojen aktivointiin voi pyytää apua paikalliselta digituelta tai läheiseltä. Jos et tiedä mistä saat apua, voit ottaa yhteyttä Valliin.

–Meidän nettisivuilta www.valli.fi löytyy paljon tietoa, ja kannattaa tilata Vallin uutiskirje sähköpostiin, Huuhtanen kertoo.

Ikääntyneiden teknologiapelko on myytti

– Jos ihminen haluaa oppia ja on siihen tarvittavat kognitiiviset kyvyt, niin hän oppii. Se on asenteesta kiinni, oli sitten nuori tai vanha, Huuhtanen huomioi.

– Yhteiskunnassa on yleinen käsitys, että vain nuoret osaavat käyttää teknologiaa, vaikka asia ei ole näin, Huuhtanen jatkaa. On saatettu todeta esimerkiksi ennen eläkkeelle jäämistä, että ”jäät kohta eläkkeelle, eikä sinun sen vuoksi tarvitse opetella tätä”. Se voi jättää mielikuvan, että teknologian käyttö on jotenkin vaikeaa.

Mitä älylaitteet voivat antaa arkeen?

Maailma avautuu eri tavalla netin ja älylaitteiden välityksellä ihmisille, jotka eivät pääse liikkumaan juurikaan pois kotoa. Teknologian avulla voi saada yhteyden vanhaan harrastukseen.

– Laskujen maksaminen verkkopankissa ei aina riitä kannustimeksi opetella digilaitteiden käyttöä. On tärkeää muistaa, että netistä löytyy runsaasti asiaa lähes mistä tahansa harrastuksesta tai kiinnostuksenkohteesta, Huuhtanen korostaa.

Sosiaalisen median ja teknologian avulla voi pitää yhteyttä uudella tavalla läheisiin ja tuttaviin. Esimerkiksi videopuhelun avulla voi pitää yhteyttä lapsenlapsiin. Silloin sekä kuulee että näkee toisen.

Erityisesti poikkeusaikana etäyhteydenpito on tärkeää. Huuhtanen vinkkaa, että hoitokodissa asuvalle vanhukselle voi pyytää hoitajia viemään tabletin, jossa on valmiiksi asennettu eri sovelluksia ja videopuhelussa on asetus, että siihen vastataan automaattisesti.

– Pitäkää yhteyttä toisiinne, ja ennen kaikkea mahdollistakaa yhteydenpito, Huuhtanen kannustaa.

Enter ry:n vapaaehtoisten vinkit älypuhelimen käyttöön

Älykännykkä yhdistää monta asiaa samoihin kuoriin, sekä viihdettä että hyötyä

Taskulampusta on aina paristo lopussa, kun sitä tarvitsee – ei hätää, älypuhelimessa kameran salamavalosta saa taskulampun!

Älypuhelin toimii myös laskimena, kamerana, musiikkisoittimena, TV-ruutuna, navigaattorina, kalenterina, sähköpostin lukemiseen, pankkiasiointiin, sosiaalisen median seuraamiseen ja toki tässä ajassa tärkeään asiaan eli videokuvayhteyksiin.

Vinkkejä älypuhelimen käytön helpottamiseksi:

Etsi ja kokeile itsellesi sopivin kosketuskynämalli, onko se keveä vai raskain?
Myös kynien kosketusherkkyydessä on selviä eroja

Älä pidä kättä ylhäällä, vaan tue ranne pöytää vasten, niin tärinä pienenee.

Sanelua voi käyttää kaikkialla, mihin avautuu näppäimistö kirjoittamista varten. Mikrofonin kuvaketta painamalla voi tehdä sanelun. Voit esim. tehdä Google-haun, sanella tekstiviestin tai muistiinpanon tai sanella Facebookiin postauksen.

Ota sanelu käyttöön Androidissa: Mene Asetuksissa Kieli-valikkoon ja ota Näppäimistöissä käyttöön Googlen Gboard ja Google Voice-kirjoitus.
Ota sanelu käyttöön Applen iPhonessa: Asetukset – Yleiset – Näppäimistö – Ota sanelu käyttöön.

Applella on lisäksi olemassa Siri, joka on puheentunnistukseen perustuva avustaja. Sirin avulla puhelinta pystyy käyttämään kokonaan puheohjauksella. Sirin saa käyttöön iPhonen asetuksista.

Puhelimen näytön kosketusherkkyyttä voi joissain puhelinmalleissa säätää.
Käytä puhelun aikana kaiutinta niin kädet vapautuvat.

Laita puhelin kännykkätelineeseen videopuhelun ajaksi. (esim. Ikealla erilaisia)

Mikäli kaipaat apua älypuhelimen valintaan tai sinulla on kysyttävää älypuhelimen käytöstä, ENTER ry:n vapaaehtoiset vertaisopastajat neuvovat Uudellamaalla asuvia senioreita. Lisätietoa www.entersenior.fi

Muun Suomen digiopastuksista saat tietoa SeniorSurffin sivulta www.seniorsurf.fi/opastuspaikat  

Puhelimen ja tabletin käyttöön liittyviä neuvoja on koostettu Yle digitreeneihin osoitteeseen www.yle.fi/aihe/digitreenit/puhelin-ja-tabletti

Julkaistu Hermolla 1/2021 -lehdessä.

Lue myös