Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Ilman tiedotusta peliriippuvuus koskettaisi yhtä useampaa Parkinson tautia sairastavaa

23.11.2017

Sunnuntain 12.11. Helsingin Sanomat kirjoitti rahapeliongelmista. Juttuun oli haastateltu Parkinsonin tautia sairastavaa, joka on kärsinyt rahapelihaitoista. Tämä oli järkyttynyt siitä, että Suomen Parkinson-liitto perustaa toimintansa pitkälti rahapelituottojen varaan.

Parkinsonin tauti on parantumaton sairaus, jonka hoidossa dopamiinin tuotantoa aktivoivat lääkkeet ovat välttämättömiä sairastuneiden toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Siihen, että lääkkeiden sivuvaikutuksena ilmenee erilaisia impulssikontrollihäiriöitä, kuten peli-, seksi- ja ostoriippuvuutta, ei ole vielä löydetty ratkaisua. Ilman lääkkeitä sairastanut ei taudin edetessä pysty liikkumaan eikä selviydy itsenäisesti arjestaan.

Parkinson-liitto on puhunut ja kirjoittanut parkinsonlääkkeiden sivuvaikutuksena ilmenevästä peliriippuvuudesta pitkään. Aihetta on Suomessa myös tutkittu paljon. Riippuvuuksista kärsivät tautia sairastavat omaisineen ovat myös ottaneet yhteyttä Parkinson-liittoon ja kertoneet tarinansa rohkaistakseen samassa tilanteessa olevia etsimään apua. Liitto onkin voinut avoimesti tiedottaa ongelmasta lääkkeiden käyttäjien ja heidän omaistensa kokemusnäkökulmasta. Liitto on myötävaikuttanut myös siihen, että impulssikontrollihäiriöt mainitaan mahdollisena sivuvaikutuksena dopamiinivaikutteisten lääkkeiden tuoteselosteessa.

Liiton perustehtävä on liikehäiriösairauksia sairastavien hyvinvoinnin edistäminen. Liitto voi  tiedotuksellaan varmistaa, että tautia sairastavat ja heidän läheisensä saavat luotettavaa ja puolueetonta tietoa sairaudestaan ja sen hoidosta, myös lääkkeiden sivuvaikutuksista. Yhteistyötä tiedottamisessa liitto on tehnyt peliriippuvuutta tutkivien neurologien ja tukipalveluja pelihaitoista kärsiville tarjoavien organisaatioiden kanssa. Ilman tätä viestintää parkinsonlääkkeiden aiheuttama peliriippuvuus ja muut impulssikontrollihäiriöt aiheuttaisivat henkistä ja taloudellista ahdinkoa nykyistäkin useammassa perheessä.

Parkinsonin taudin hoidosta ja tukipalveluista tiedottaminen voidaan varmistaa vain Veikkauksen  pelituottojen tuella. Avustuksien jakamisesta sosiaali- ja terveysjärjestöille vastaa sosiaali- ja terveysministeriön alainen STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus). Parkinson-liitolla, sen paremmin kuin muillakaan valtakunnallisilla järjestöillä ja niiden laajalla vapaaehtoistoimijoiden verkostolla, ei ole toimintamahdollisuuksia ilman STEAn toiminta-avustusta. Terveydenhoidon säästöt, jotka syntyvät yhdistysten ja kerhojen fyysistä ja henkistä terveyttä edistävän toiminnan kautta, jäävät toteutumatta ilman STEAn tukea.

Hanna Mattila, Suomen Parkinson-liiton toiminnanjohtaja

Arja Pasila, Suomen Parkinson-liiton viestintävastaava

Tämän teksti on julkaistu toimitettuna Helsingin sanomissa 19.11.2017

Julkaistu 23.11.2017

Lue myös