Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Apomorfiini-infuusiohoitoa tarjolla Parkinsonpotilaille

13.4.2017

HUS:ssa aloitettiin ensimmäisenä Suomessa apomorfiini-infuusiohoito edennyttä Parkinsonin tautia sairastavalle potilaalle.

Parkinsonin taudin varhaisvaiheen oireita hoidetaan mm. levodopalla ja dopamiiniagonisteilla. Kun sairauden edetessä perinteinen lääkehoito ei enää tehoa tarpeeksi, Suomessa on ollut tarjolla syväaivostimulaatiohoito sekä levodopa-infuusiohoito. Näiden rinnalle on HUS:ssa otettu nyt käyttöön apomorfiini-infuusiohoito, kun lääkeaine sai erityiskorvattavavuuden 1.4.2017 alkaen. Potilaalle hoidosta ei tule lisäkustannuksia normaalien sairaalakulujen lisäksi.

”Olemme todella tyytyväisiä, että saimme tämän hoitomuodon vihdoin myös Suomeen. Apomorfiini-infuusiohoito on edennyttä Parkinsonin tautia sairastavan kolmesta hoitovaihtoehdosta vähiten kajoava ja siksi tärkeä lisä hoitovalikoimaan”, kertoo HYKS Neurologian osastonylilääkäri Eero Pekkonen.

Apomorfiini on nestemäinen ihon alle annettava dopamiiniagonisti-lääkeaine, joka stimuloi aivojen dopamiinireseptoreita. Nimestään huolimatta apomorfiinilla ei ole mitään tekemistä kipulääkkeiden kanssa.

”Meillä on jo käytössä apomorfiini-kynä, jolla voidaan antaa kerta-annos lääkettä tarvittaessa, mutta nyt infuusiohoidossa on mahdollisuus jatkuvaan lääkitykseen ja oireiden pitkäaikaiseen helpottumiseen.”

Apomorfiinihoito soveltuu parkinsonpotilaille, joilla on parhaasta mahdollisesta lääkehoidosta huolimatta vaikeita päivittäisiä motorisia tilanvaihteluja ja yhä edes lyhytkestoinen vaste levodopalle. Dementia on apomorfiini-infuusiohoidon este.

Hyksissä apomorfiini-infuusiohoito aloitetaan yleensä neurologisella osastolla, missä ensin testataan hoitovaste apomorfiinille. Jos potilas hyötyy apomorfiinista, potilaalle haetaan osastolla paras mahdollinen lääkeannostelu. Sen jälkeen potilaalle opetetaan infuusiopumpun käyttö ja neulan kiinnitys iholle vatsan alueelle. Kotona potilaalla on mahdollisuus säätää lääkkeen infuusionopeutta tarvittaessa itse vasteen mukaan. Infuusiopumppua pidetään 16 tuntia päivässä ja se otetaan yleensä yöksi pois. Infuusiopumppu on pieni kooltaan, eikä se erotu vaatteiden alta.

”Jos apomorfiinihoidolla saadaan tilanvaihtelut kuriin, potilaan elämänlaatu korjaantuu olennaisesti. Lääkeaineen hoitovaste pysyy tasaisena varsin hyvin ja kirjallisuuden mukaan hoitovaste säilyy ainakin viisi vuotta.”

Potilaan kanssa keskustellaan ensin kolmen hoitovaihtoehdon hyvät ja huonot puolet. Keskustelun ja testien jälkeen neurologi valitsee potilaalle parhaimman hoitomuodon. Apomorfiini-infuusiohoito tulee kyseeseen erityisesti silloin, kun syväaivostimulaatiohoito ei jostakin syystä sovi potilaalle.

Lähde: HUS:n tiedote

Julkaistu 13.04.2017

Lue myös