Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Ajantasainen ja aikataulutettu lääkitys Parkinsonin tautia sairastavan toimintakyvyn edellytys

15.3.2018

Parkinsonin tautia sairastavia on Suomessa n. 14 000. Aivojen dopamiinin puute aiheuttaa Parkinsonin taudin oireina liikkeiden hidastumista, vapinaa, jäykkyyttä, tasapainovaikeuksia, masennusta, äänen ja ilmeikkyyden heikkenemistä.

Toiminta- ja liikuntakykynsä ylläpitämiseen tautia sairastavat tarvitsevat säännöllisesti ja ajallaan lääkettä, joka korvaa aivojen mustatumakkeen dopamiinituotannon puutetta.

Suurin edistysaskel Parkinsonin taudin hoidossa on tähän mennessä ollut aivoissa dopamiiniksi muuttuvan levodopan kehittäminen. Kun levodopan taudin oireita lievittävä vaikutus 1960-luvulla keksittiin, saattoi osa sairastuneista palata työelämään liikuntakykyä merkittävästi parantavan lääkityksen ansiosta. Nykyään Parkinsonin taudin hoitoon on kehitetty muitakin dopamiinin tavoin vaikuttavia lääkkeitä.

Sairauden alkuvaiheessa lääkitys lievittää oireita hyvin tehokkaasti, mutta taudin edetessä lääkevaikutus heikkenee. Pitkälle edenneessä taudissa sairastunut voi joutua ottamaan lääkkeensä jopa parin tunnin välein ja pahimmillaan menettää ilman lääkitystä liikunta-, toiminta- ja puhekykynsä kokonaan ennen uutta lääkevaikutusta. Yksilöllinen ja tarkasti ajoitettu lääkitys onkin tautia sairastavan toimintakykyisyyden tärkeä edellytys.

Vieläkään ei sairaalan vuodeosastoilla tai palvelukodeissa kuitenkaan tunneta riittävän hyvin parkinsonlääkityksen yksityiskohtia ja tarkan ajoituksen merkitystä. Parkinsonin tautia sairastavan lääkitysaikataulu saattaa poiketa paljonkin sairaalan tai palvelukodin lääkkeenantoajoista. Ongelmia on ilmennyt myös lääkitysaikataulun ja aterioinnin yhteen sovittamisessa: levodopan vaikutus voi heikentyä, jos lääke otetaan proteiinipitoisen aterian yhteydessä.

Lääkkeen imeytymistä huonontavaa proteiinin vaikutusta voi vähentää tai jopa välttää ottamalla lääke tyhjään mahalaukkuun 30–45 min. ennen ateriaa, pitkävaikutteinen (depottabletti) noin tunti ennen ruokailua. Proteiinipitoisen aterian voi ajoittaa iltaan, jos lääkityksen aikatauluttamisesta aterioiden väliin ei ole hyötyä.

Tärkeimmän lääkitystään koskevan tiedon potilas saa aina neurologiltaan. Lääketietoa saa myös apteekeista ja sitä löytyy lääkkeen pakkausselosteesta, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sivuilta osoitteesta http://www.fimea.fi sekä Parkinson-liiton potilasoppaista osoitteesta.

On tärkeää, että sairastavat omaisineen kertovat sekä sairaalassa että palvelukodissa parkinsonpotilaan lääkityksen yksityiskohdista hyvän lääkehoidon toteutumiseksi. Parkinson-liitto on tehnyt Parkinsonin tautia sairastavan lääkityksen merkityksestä pienen infokortin, jonka voi antaa hoitohenkilökunnalle sairaalassa tai palvelukodissa. Kortin voi tulostaa Parkinson-liiton sivuilta ja niitä saa liiton paikallisyhdistyksistä eri puolilta Suomea. Parkinsonin tautia sairastavan lääkehoidosta kertova video löytyy osoitteesta http://www.laakehoidonpaiva.fi/-/parkinsonin-taudin-laakehoito

Julkaistu 15.3.2018

Lue myös