Essentiaalinen vapina

Yritän ottaa sen silleen, että se ei hallitse mun elämää se vapina.

Ihana kohdata muita vapisijoita ja kokea, ettei ole tämän ongelman kanssa yksin

Essentiaalinen vapina

Tässä osiossa on yleistä tietoa essentiaalisesta vapinasta, kuten oireista, diagnoosista, hoidosta, kuntoutuksesta ja kehon ja mielen hyvinvoinnista.


Katso myös palvelut: Kurssit | Kuntoutus | Tuetut lomat | Hoitajan neuvontapuhelin | Sosiaaliturvaneuvonta | Liikuntaneuvonta | Liikuntaan liittyviä ohjeita, oppaita ja videoita | Muut oppaat ja videot.

Essentiaalinen (toisesta sairaudesta tai ulkoisesta tekijästä riippumaton) vapina on yksi tavallisimmista neurologisista diagnooseista ja toiseksi yleisin liikehäiriösairaus levottomien jalkojen jälkeen. Essentiaalista vapinaa on noin prosentilla väestöstä eli se on selvästi tavallisempi kuin Parkinsonin tauti tai MS-tauti.

Essentiaalista vapinaa esiintyy kaiken ikäisillä ja esiintyminen nousee ikääntymisen myötä. Essentiaalista vapinaa esiintyy myös nuorilla, joskus jopa lapsilla. Sitä on yhtä paljon miehillä kuin naisilla. Sairaus on periytyvä: yli 60 %:lla tapauksista on oireilevia sukulaisia, koska vapina periytyy todennäköisesti vallitsevasti.

Essentiaalinen vapina on ilmeisen alidiagnosoitu, koska suurin osa ei hakeudu hoitoon vapinan vuoksi. Suurimmalla osalla vaiva on lievä eikä lääkitystä tarvita. 70 % kuitenkin kokee vapinan haittaavaksi.

Moni sairastava kokee vapinasta johtuen sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja välttämistä (30–50 %). Vapinaoireita halutaan piilottaa ja välttää toimintoja, jotka lisäävät vapinaa. Muut saattavat tulkita vapinan virheellisesti krapulaoireeksi tai jännittämiseksi. Liikehäiriösairauksien liitto tekeekin työtä sairauden tunnettavuuden parantamiseksi, jotta ymmärrettäisiin, että kyseessä on yleinen liikehäiriösairaus.

Essentiaalisen vapinan perimmäinen syy on edelleen avoin ja taudissa on vielä selvittämättömiä osa-alueita. Tutkimus jatkuukin vilkkaana.

Tukea ja apua

Huomaathan, että essentiaalista vapinaa sairastaville ja läheisille on olemassa vertaistukea  ja yhdistystoimintaa.

Tule mukaan

Liity jäseneksi