Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

kari asikainen

Vertaistuen saanti avainasemassa teemakursseilla

Satu Matikainen26.3.2021

Parkinsonliitto järjestää monenlaisia kursseja liikehäiriösairauksien kanssa eläville. Yhtenä esimerkkinä niistä on Rytmi ja liike –teemakurssi. Kari Asikainen on yksi kyseisellä kurssilla Jyväskylässä vuonna 2020 olleista henkilöistä.

Kari Asikainen kokee kursseilla käymisen erittäin positiivisena kokemuksena, ja osallistuu niihin noin 2-3 vuoden välein.

– Vertaistuki on ehdoton ykkönen, kun siellä ollaan ”lajitoverien” kanssa. Siellä ei tarvitse jännittää itseä tai muita, Asikainen summaa.

Kursseilla hän kokee positiiviseksi asiaksi myös itsensä voittamisen.

– Se, että tulee ylipäätään lähdettyä sinne ja tehtyä itsensä hyväksi jotain on ilman muuta tärkeä asia. Sitä positiivista elämänasennetta, kuvailee Asikainen.

Niin paljon kuin on ihmisiä, on myös persoonia. Asikainen kertookin henkilökohtaisesti pitävänsä kurssien tuomasta vaihtelusta normaaliin arkeen, ja siksi hän kokee, että sinne on hänen kaltaisensa persoonan helppo mennä. Helppoutta lisää myös pieni välimatka kurssipaikalle.

– Oli hyvä, että teemakurssi oli paikallinen. Siellä oli meitä monta Jyväskylän alueelta, eikä tarvinnut matkustella sen enempää, Asikainen kertoo.

Järjestettävien kurssien sisällöt vaihtelevat teemoittain. Rytmi ja liike-kurssin sisällöstä Asikainen oli hyvin tyytyväinen, ja koki saaneensa sieltä paljon ”kotiin vietävää”.

-Siellä oli hyviä ohjaajia, jotka teetättivät meillä erilaisia asioita. Värijutut tuntuivat oudolta, mutta haasteita pitääkin olla. Kaiken ei pidä olla itsestään selvää, hän painottaa.

KUVA: Kari Asikaisen kotialbumi

Lue myös