Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Rivatril-lääkkeen saatavuusongelmat kuormittavat sairastavia

10.3.2023

Monien erityisesti dystoniaa ja essentiaalista vapinaa sairastavien viime kuukaudet ovat olleet kuormittuneita klonatsepaamin saatavuushäiriöiden takia. Rivatril-lääkkeen uusi erä apteekkeihin viivästyy kerta kerran jälkeen. Viimeisimmän arvion mukaan saatavuushäiriö loppuu 31.3.2023.

Liikehäiriösairauksien liitto kantaa suurta huolta tilanteesta. Moni sairastava on käyttänyt lääkettä jopa vuosikymmeniä. Arviolta noin tuhat dystoniapotilasta käyttää Rivatril-valmistetta. Reseptin saaminen korvaaville lääkkeille ei ole aina helppoa ja tilanne on ollut kaikkinensa erityisen haastava siksi, että korvaavistakin valmisteista on ollut pulaa. Klonatsepaami lukeutuu bentsodiatsepiineihin, jotka aiheuttavat riippuvuutta. Monilta lääke on loppunut ilman, että lääkitystä on voitu ajaa hallitusti alas. Tilanne on epäinhimillinen.

Olemme tiedustelleet tilannetta monelta eri taholta: lääkkeen valmistajalta, Lääketeollisuus ry:stä, Fimeasta sekä lääketukuista. Olemme tuoneet ongelmallisen tilanteen myös sosiaali- ja terveysministeriön tietoon. Yhteiskuntamme on tilanteessa, jossa kaikki ovat neuvottomia: potilaat, lääkärit, viranomaiset, apteekit ja edunvalvojat.

Jatkamme asian esillä pitämistä.

Tiedustelut: toiminnanjohtaja Johanna Reiman, p. 040 512 2352

Lue tarkemmin Rivatrilin ja muiden lääkkeiden saatavuusongelmista Hermolla-lehdessä 1/2023 julkaistusta artikkelista Kun lääkettä ei saa

Lue myös uutisemme Rivatril-lääkkeen rinnakkaisvalmisteiden erityisluvista ja korvattavuudesta

Lue myös