Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Maailma avartuu äänikirjoilla

Tytti Svetloff3.6.2021

Onko lukuharrastuksesi jäänyt pois sairauden myötä tai onko tekstin lukeminen muuten vaikeaa? Jos vastasit kyllä, olet oikeutettu ilmaiseen Celia-äänikirjapalveluun, jossa on kuunneltavissa lähes 50 000 äänikirjaa.

Joillekin liikehäiriösairaille tavallisten kirjojen lukeminen voi olla haasteellista. Tällöin kannattaa ottaa yhteys lähimpään kunnan tai kaupungin kirjastoon ja liittyä Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi.

– Celian äänikirjapalveluita voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa vamman tai esimerkiksi oppimisvaikeuksien takia tai se vaikeutunut sairauden myötä, suunnittelija Elina Kilpiö kertoo.

Oikeus käyttää Celian äänikirjapalvelua on henkilökohtainen, eikä aktivointiin tarvita todisteita diagnoosista tai sairauden vaikutuksesta lukemiseen, vaan palveluun liittyvän oma ilmoitus riittää.

Celia on opetus- ja kulttuuriministeriön virasto, joka välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa kirjastoille. Celia tuottaa ja välittää saavutettavaa kirjallisuutta myös oppilaitoksille.

Sukella äänikirjojen maailmaan

– Luettavaa Celian palvelussa riittää! Meillä on äänikirjoja todella pitkältä ajalta, vanhimmat ovat 1960-luvulta ja lisää tulee päivittäin. Kaikki valmistuneet äänikirjat ovat heti kuunneltavissa, mitään varausjonoja ei ole, Kilpiö kertoo.

Äänikirjat lainataan ja kuunnellaan suoraan verkon välityksellä. Celianet-verkkopalvelu toimii selaimessa, ja tablettiin tai kännykkään voi ladata ilmaisen Pratsam Reader -lukusovelluksen. Äänikirjat lainataan ja kuunnellaan sovelluksen tai Celianetin kautta.

– Tämä on hieno palvelu myös sen vuoksi, että tästä ei koskaan tule myöhästymismaksuja: äänikirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan jälkeen.

Vaivattomasti tarinoiden äärelle

Pääset mukaan ottamalla yhteyttä kirjastoon. Joissain kirjastoissa varataan aika äänikirjapalvelun asiakkaaksi rekisteröitymistä varten. Jos et voi käydä kirjastossa, voit tehdä läheisellesi tai ystävällesi valtakirjan. Sitä ei voi postittaa, vaan valtuutetun henkilön täytyy käydä viemässä se perille.

Asiakkaaksi rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostiin tunnuksen äänikirjojen lainaamiseen.

– Kirjallisuus tuo iloa elämään, asiakastyytyväisyyskyselyjen mukaan käyttäjien elämänlaatu on kohentunut kirjojen avulla, Kilpiö iloitsee.

Jos tarvitset apua Celian äänikirjapalvelun käyttöön, saat apua kirjastoltasi, Celianetin chatista tai läheiseltäsi, joka voi vaikka lainata aineistot puolestasi. Takkuilevatkaan verkkoyhteydet eivät haittaa palvelun käyttöä, sillä kirjoja voi kuunnella offline-tilassa.

Ilmaisia kirjaelämyksiä

– Celian palvelut ovat muiden kirjastopalvelujen tapaan maksuttomia. Voit lainata ja kuunnella viihdettä, palkittuja teoksia, dekkareita, tietokirjoja ja muuta juuri silloin kun sinulle sopii. Äänikirjat kulkevat helposti mukana vaikka puhelimessa, Kilpiö kannustaa.

Ehkä tänä vuonna uusi elämys tuleekin kuuntelemalla?


Celia-äänikirjapalvelu

  • kattaa lähes 50 000 teosta
  • kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa
  • ilmainen, osa kirjaston palveluita
  • tule käyttäjäksi omassa kirjastossasi
  • lisätietoja kirjastostasi ja www.celia.fi

Lue myös