Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Koirat osaavat haistaa Parkinsonin taudin

Kari Rissa19.9.2022

Totta se on. Koulutettu koira voi tunnistaa Parkinsonin taudin hajun perusteella ja jopa ennen lääkäriä.

Englannissa ja Yhdysvalloissa tehdyt kokeet osoittavat, että koira oppii haistamaan Parkinsonin taudin samaan tapaan kuin koira oppii esimerkiksi paljastamaan huume- ja rahakätköjä.
Tulos perustuu koirien erittäin hyvään hajuaistiin. Koirat pystyvät tunnistamaan Parkinsonin taudin hajun perusteella.

– Koiran hajuaisti on aivan eri luokkaa kuin ihmisen. Koiralla on kuonossaan 300 miljoonaa hajureseptoria, kun meillä ihmisillä niitä on vain viisi miljoonaa, kertoo avustajakoiria kouluttavan brittiläisen Medical Detection Dogs-järjestön pääsihteeri Claire Guest.
Guest käynnisti Parkinson-koirien koulutuksen viisi vuotta sitten. Taloudellista tukea järjestö on saanut Parkinsonin tautiin sairastuneen näyttelijä Michael J. Foxin säätiöltä. Yhteistyötä tehdään Manchesterin Yliopiston kanssa.

Pitkä koulutus

Koulutusvaiheessa koirat saavat nuuhkia muun muassa Parkinsonin tautia sairastavien ihmisten vaatteita, yleensä T-paitoja, joihin on imeytynyt iholta Parkinsonin taudin aiheuttaman kemikaalin hajua.
Tämän jälkeen koiran tehtävänä on löytää ihmisjoukosta Parkinsonin tautia sairastavat. Tulokset ovat lupaavia.
Manchesterin yliopistossa tehdyissä kokeissa koirat ovat tunnistaneet erittäin hyvin Parkinsonin taudin 700 koehenkilöstä.
USA:ssa San Juanissa tehdyissä kokeissa puolestaan koirat ovat tunnistaneet hajun perusteella oikein jopa lähes 90 prosenttia Parkinsonin tautiin sairastuneista henkilöistä.
Yllätys on ollut, että koirat ovat hajun perusteella löytäneet Parkinsonin taudin jopa useita vuosia ennen näkyviä oireita ja lääkärin tekemää diagnoosia.

– Tämä voi avata uusia mahdollisuuksia Parkinsonin taudin löytämiseen ja hoidon aloittamiseen paljon nykyistä aikaisemmin, Guest iloitse järjestönsä nettisivuilla.
Manchesterin Yliopiston tutkijat yrittävät nyt selvittää mm. spektrometrin avulla mitkä koirien kuonoillaan havaitsemat kemialliset yhdisteet eli tuoksumolekyylit paljastavat Parkinsonin taudin.
Molekyylin löytäminen voisi olla biomarkkeri, joka nopeuttaisi diagnoosin tekoa, auttaisi kehittämään hoitoja ja hidastaisi taudin etenemisen.

Koirat tunnistavat useita sairauksia

Koiria on maailmalla koulutettu jo pitkään tunnistamaan useita muitakin sairauksia Parkinsonin taudin lisäksi. Näitä sairauksia ovat muun muassa diabetes, malaria, eturauhasyöpä, rintasyöpä ja koronaviruksen aiheuttama COVID19.
Parin viime vuoden aikana suurin huomio on kohdistunut erityisesti koronakoiriin, jotka pystyvät tunnistamaan COVID19-sairauden hajun perusteella. Suomi on yksi eturivin maista koronakoirien kouluttamisessa.
Koulutetut koirat voisivat olla myös lääkärien tukena, kun esimerkiksi Parkinsonin taudin diagnoosia tehdään.
On kuitenkin ennakoitavissa, että suuri osa perinteisen koululääketieteen edustajista suhtautuu varsin skeptisesti koirien tekemiin diagnooseihin. Monet lääkärit odottavat lisää tieteellisten tutkimusten tuottamaa näyttöä.
Suomessa ei ole vielä yhtään Parkinsonin taudin tunnistamiseen koulutettua avustajakoiraa.

Kuva: Kari Rissa
Julkaistu hermolla-lehdessä 3/2022

Lue myös