Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Ennen join kahvini kahdella kädellä mukista – nyt yhdellä kädellä kupista

Satu Matikainen12.12.2022

Vesa Jokisen, 70, vasen käsi alkoi vapista lievästi 90-luvun alussa. Hänellä diagnosoitiin essentiaalinen vapina. Jokinen ei kokenut tuolloin vapinaa kovin haitalliseksi, koska hän on oikeakätinen.

– Vapina paheni iän myötä. Pärjäsin työelämässä kuitenkin hyvin eläkkeelle asti, mutta sitten myös oikea käsi alkoi vapista.
Tuokin vapina alkoi lievänä, mutta paheni sosiaalisesti stressaavissa tilanteissa. Avuksi kokeiltiin kahdeksaa eri lääkettä, mutta niillä ei ollut toivottua vaikutusta. Osa aiheutti myös haittavaikutuksia.

– Beetasalpaajia puolestaan kokeiltiin aiemmin jo vasempaan käteen, Jokinen muistelee.
Kun HIFU-hoito tuli Suomeen, Jokinen otti aiheesta selvää ja toivoi kyseistä hoitoa oikeaan käteensä neurologiltaan.

– Huhtikuussa sain häneltä lähetteen ja lokakuussa hoidettiin. Olin potilas numero kymmenen, Jokinen kertoo.
HIFU-hoito ei ole kaduttanut
Operaation odottaminen tuntui Jokisesta jännittävältä sekä hieman stressaavalta. Silti hän suhtautui hyvin positiivisesti tulevaan hoitoon.

– Vapina häiritsi niin paljon sosiaalista elämää ja hienomotorista toimintaa, kuten esimerkiksi syömistä. Siksi lähdin innokkaasti mukaan. Kertaakaan en ole sitä katunut.
Operaation sujuvuuteen sekä Tyksin henkilökuntaan Jokinen on todella tyytyväinen.

– Kymppi plus koko sille motivoituneelle ja innostuneelle porukalle, joka piti kaikki tunnit huolta minusta. Tunsin, ja tunnen edelleen itseni todella etuoikeutetuksi, Jokinen kiittelee.
Itse ultraääniosuudet eivät kestäneet kauaa. Jokinen kertoo suurimman osan ajasta kuluneen hoidon valmistelujen parissa.
Tulokset näkyivät välittömästi
Hoidon vaikutukset kestävät tyypillisesti loppuelämän ajan. Jokisen tapauksessa sen sijaan vaikutus saattaa hälvetä. Syy siihen löytyy hänen kallonsa muodosta, paksuudesta sekä luuntiheydestä.

– Olin rajatapaus. Juuri ja juuri sovelluin hoitoon. Siksi minulle saatiin aikaiseksi vain 50–60-prosenttinen tulos, joka ei välttämättä jää pysyväksi. Lisäksi minulle piti antaa ultraääntä kovemmalla teholla, mikä oli hieman epämiellyttävää hoidon loppuvaiheessa, Jokinen kertoo.
Toimenpiteiden välissä neurologit seurasivat välittömästi näkyviä tuloksia pyytämällä Jokista piirtämään spiraalia sekä suoraa viivaa.

– Jokaisen ”täräyksen” jälkeen piirrokseni onnistuivat paremmin, Jokinen iloitsee.
Koska Jokisen hoidon tulos ei ole sataprosenttinen, hoidetussa kädessä on edelleen hieman vapinaa. Jokinen ei koe sitä häiritseväksi, vaan on hyvin onnellinen lopputulemasta.

– Hyvin pystyn syömään, harrastamaan ja niin edelleen. Aiemmin join kahvini kahdella kädellä mukista, nyt juon yhdellä kädellä kupista.
Sivuvaikutuksena ohimenevää lievää päänsärkyä
Kuten muillakin hoidoilla, myös HIFUlla voi olla sivuvaikutuksia. Operaation jälkeen Jokisella oli lievää päänsärkyä.

– Sitä oli 3–4 yötä, ja sitten se meni pois. Mitään muita sivuvaikutuksia ei ollut. Hiuksetkin kasvavat jo kovaa vauhtia takaisin, Jokinen toteaa.
Hoito onnistui moitteettomasti. Jokinen olisikin valmis hoidattamaan tulevaisuudessa myös vasemman kätensä HIFU-hoidon avulla.

– Jos se vain on joskus mahdollista, menen mielelläni, Jokinen summaa.

Kuva: Emmi Nuppula
Julkaistu hermolla-lehdessä 4/2022

Lue myös