Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Väitös: Lihasjäykkyys ja ilmeettömyys viittaavat dopamiinivajeeseen parkinsonismissa

3.12.2018

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan Elina Mäkinen osoitti dopamiinitransportteriproteiinin isotooppikuvantamisen olevan ainutlaatuinen menetelmä aivojen dopamiinitoiminnan selvittämiseksi. On kuitenkin tilanteita, joissa kuvauksen jälkeen diagnoosin asettaminen on edelleen haastavaa tai voi mennä jopa väärin. Tutkimuksessa selvisi, että suuressa potilasjoukossa, jossa parkinsonismin syy oli vielä epäselvä, ainoastaan lihasjänteyden kasvu sekä kasvojen ilmeettömyys viittasivat heikentyneeseen aivojen dopamiinitoimintaan.

LL Elina Mäkinen esitti väitöskirjansa Diagnostic and Prognostic Aspects of Clinical Brain Dopamine Transporter Imaging in Parkinsonism julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa 7.12.2018. Vastaväittäjänä toimi kunniaprofessori Donald Grosset (University of Glasgow, Iso-Britannia) ja kustoksena dosentti Valtteri Kaasinen (Turun yliopisto).

Tutustu väitökseen ja lue sen tiivistelmä kokonaisuudessaan täältä.

Julkaistu 03.12.2018

Lue myös