Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Väitös: Hyödyn tavoitteleminen motivoi potilaita osallistumaan lääketutkimuksiin

14.11.2018

Henkilökohtaisen terveyshyödyn tavoittelu on merkittävin tekijä, joka motivoi epilepsiaa ja Parkinsonin tautia sairastavia osallistumaan lääketutkimuksiin. Potilaat kokevat lääketutkimukset tärkeiksi ja välttämättömiksi uusien hoitojen kehittämiseksi, osoittaa terveystieteiden maisteri Emmi Reijulan väitöstutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin epilepsia- ja Parkinson-potilaiden lääketutkimuksiin liittyviä asenteita ja tietoja sekä osallistumishalukkuuteen vaikuttavia tekijöitä. Osalla tutkimukseen osallistuneista oli aikaisempaa henkilökohtaista kokemusta lääketutkimuksiin osallistumisesta, osalla ei. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Epilepsialiiton ja Suomen Parkinson-liiton jäsenille vuosina 2013– 2015.

Tutkimus osoitti, että potilaiden tiedot lääketutkimuksista ovat eri syistä johtuen paljolti puutteelliset. Tulosten perusteella lääketutkimuksiin liittyvää tietoa tulee näissä potilasryhmissä lisätä potilaiden tietoon perustuvan suostumuksen turvaamiseksi sekä rekrytoinnin parantamiseksi.

Lue tutkimuksen tiivistelmä kokonaisuudessaan täältä: https://www.uef.fi/fi/-/hyodyn-tavoitteleminen-motivoi-potilaita-osallistumaan-laaketutkimuksiin

Julkaistu 14.11.2018

Lue myös