Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Impulssikontrollin häiriöt liikehäiriösairauksissa

3.10.2022

Parkinsonin tautiin liittyy useasti myös ei-motorisia oireita, joihin kuuluu esimerkiksi impulssikontrollihäiriöt (esim. peliriippuvuus) ja sen on ajateltu liittyvän taudin hoitoon käytettäviin lääkkeisiin. Ei-motorisia oireita tavataan kuitenkin myös muissa liikehäiriösairauksissa, kuten dystoniassa. Impulssikontrollihäiriöiden yleisyyttä näissä sairauksissa ei ole kuitenkaan aikaisemmin tutkittu.

LK Annu Huovinen on väitöskirjatutkijana apulaisprofessori, neurologi Juho Joutsan vetämässä Turku BrainLab -tutkimusryhmässä. Yhteistyössä Liikehäiriösairauksien liiton kanssa he keräsivät tietoa dystoniaa ja Parkinsonin tautia sairastavilta sekä terveiltä verrokeilta impulssikontrollihäiriöoireista.

Tuore artikkeli tutkimuksesta toi huojentavaa tietoa, että dystonia ei lisää lainkaan riskiä impulssikontrollihäiriöille. Ne siis tuskin ovat yleinen liikehäiriösairauksien oire vaan todennäköisimmin dopaminergisen lääkityksen haittavaikutus.

Julkaisu on vapaasti luettavissa ja löytyy englanniksi alla olevan linkin takaa. Lisäksi impulssikontrollin häiriöistä on tulossa juttua Hermolla-lehteen.
https://doi.org/10.1002/mds.29230

Lue myös