Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Yksityislääkärin vastaanottokäyntien Kela-korvauksiin muutoksia 1.1.2024 lähtien

29.1.2024

Yksityislääkärin vastaanottokäynneistä saatava Kela-korvaus nousi vuoden vaihteessa 8 eurosta 30 euroon. Tämä korotus tuli siis voimaan 1.1.2024. Korotus koskee yksityisiä yleislääkärin ja erikoislääkärin vastaanottoja. Yleis- ja erikoislääkärin videovastaanoton kustannuksista saa jatkossa Kela-korvausta 25 euroa ja etävastaanoton, kuten puhelun tai chat-palvelun, kustannuksista 8 euroa.
Korotuksia tuli lisäksi hammaslääkärin tekemän suun perustutkimuksen korvauksiin. Siinä korvaus suureni 15,50 eurosta 30 euroon.

Psykiatrian erikoislääkärin vastaanoton kustannuksista saa jatkossa korvausta 30–40. Korvaus riippuu vastaanoton pituudesta. Psykiatrian erikoislääkärin videovastaanoton kustannuksista korvaus on 30 ja etävastaanoton kustannuksista 12 euroa.

Kela-korvausta ei jatkossakaan makseta yksityisen lääkärin määräämistä laboratorio- ja muista tutkimuksista tai hoidoista, kuten fysioterapiasta. Poikkeuksena ovat psykiatrian tai suu- ja leukakirurgian erikoislääkärin tai hammaslääkärin määräämät tutkimukset ja hoidot, joista Kela-korvausta kuitenkin maksetaan. Kela ei kuitenkaan maksa korvausta yksityisen sairaanhoidon toimisto- tai poliklinikkamaksuista.

Jos olet saanut lähetteen yksityiselle hammaslääkärille, psykiatrille tai psykologille julkisesta terveydenhuollosta, et saa käynnistä Kela-korvauksia. Tässä tapauksessa kustannuksista vastaa hyvinvointialue tai hoidon saanut itse.

Käynnin hinnasta voi saada korvauksen suoraan maksutilanteessa, kun näyttää hoitopaikassa Kela-korttia. Korvausta voi hakea Kelasta myös jälkikäteen.

Kelasta haettavista matkakorvauksista yksityiseen terveydenhuoltoon tulee huomata, että Kela-korvauksen saa vain silloin, jos annettu hoito on Kela-korvattavaa. Matka korvataan myös silloin, jos sinulla on hoitoon hyvinvointialueen maksusitoumus tai palveluseteli.

Lisätietoja: www.kela.fi

Lue myös