Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Vessapassi on uusi jäsenetu Parkinsonin ja Huntingtonin tauteja ja epätyypillisiä parkinsonismeja sairastaville

Emmi Nuppula13.3.2023

Liikehäiriösairauksien liitto on neuvotellut uuden jäsenedun Parkinsonin ja Huntingtonin tauteja ja epätyypillisiä parkinsonismeja (ns. Parkinson plus) sairastaville henkilöjäsenille. Kyseisiä sairauksia sairastavat voivat jatkossa pyytää liitosta käyttöönsä Vessapassin, jos sairaus aiheuttaa tarvetta päästä nopeammin ja helpommin vessaan julkisilla paikoilla ja julkisissa tiloissa.

Mikä Vessapassi on ja miten se toimii?

Vessapassi on kortti, jonka tarkoituksena on helpottaa vessaan pääsyä julkisilla paikoilla. Sitä voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi esteettömään WC:hen, henkilökunnan WC:hen tai asiakas-WC:hen, vaikkei henkilö olisi asiakkaana. Vaikka vessapassi kertoo, että vessaan pitäisi päästä pikaisesti sairauden takia se ei kuitenkaan takaa pääsyä kaikkiin vessoihin.

Vessapassi helpottaa suoliston tai rakon toiminnallisten häiriöiden kanssa elämistä lisäämällä mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan, kun tarve iskee. Sairastavalla voi olla myös avannepussi tai käytössään vaipat, joiden vaihtaminen voi olla helpompaa ja miellyttävämpää yksityisesti esimerkiksi tilavammassa esteettömässä WC:ssä. Aina tarve kiireelliselle vessaan pääsemiselle ei näy ulospäin ja Vessapassi helpottaa tämän tarpeen viestimistä.

Monissa julkisten tilojen vessoissa voi olla näkyvillä Vessapassi-tarra. Se toimii viestinä myös muille vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävällä henkilöllä on sairaus, jonka vuoksi hänelle on hyvä antaa nopeasti pääsy WC:hen esimerkiksi jonon ohittamalla. Virallisiksi Vessapassi-paikoiksi ilmoittautuneet tahot ovat listattuna Vessapassi-sivuilla.

Miten Vessapassin saa käyttöönsä?

Vessapassiin ovat oikeutettuja Parkinsonin tautia, Huntingtonin tautia ja epätyypillisiä parkinsonismisairauksia eli ns. Parkinson plus -sairauksia sairastavat henkilöt, jotka ovat jäseniä jossakin Liikehäiriösairauksien liittoon kuuluvassa yhdistyksessä. Tällaisia ovat esimerkiksi paikalliset Parkinson-yhdistykset ja valtakunnallinen Suomen Huntington-yhdistys.

Vessapassin saa pyytämällä sitä Liikehäiriösairauksien liiton keskustoimistolta, jäsenkoordinaattori Kirsi Tuoviselta.

Vessapassia pyydettäessä tarkistamme jäsenyyden, emme muuta. Esimerkiksi lääkärin todistusta ei tarvita, vaan Vessapassin tarpeellisuuden määrittelee sairastava henkilö itse ja sen saaminen perustuu jäsenyyden lisäksi luottamukseen. Pelkkä pyyntö sähköpostilla tai puhelimitse riittää, oireita tai syitä ei tarvitse kuvailla liiton henkilökunnalle.

Miksi Vessapassi on jäsenetu ja miksi sitä ei tarjota kaikille?

Vessapassi on rekisteröity tavaramerkki, mikä tarkoittaa, että sille on määritelty tietty käyttötarkoitus ja käyttörajoitukset. Vessapassia hallinnoi potilasjärjestö nimeltä IBD ja muut suolistosairaudet ry, joka määrittelee, minkä yhdistysten jäsenille Vessapassi voidaan myöntää.

Vessapassin on tarkoitus palvella niitä, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Siksi sitä ei jaeta automaattisesti kaikille. Vessapassin sitominen osaksi jäsenyyttä on yksi keino kontrolloida passin väärinkäytöksiä. Tästä kerrotaan enemmän IBD ja muut suolistosairaudet ry:n julkaisemassa uutisessa.

Vessapassi on tarjolla Liikehäiriösairauksien liiton kohderyhmistä niille, joiden sairauden oireisiin yksiselitteisimmin kuuluvat erilaiset rakon ja suolen toimintahäiriöt. Lue lisää sairauksista liikehäiriösairaudet-osiossa.

Kyselyt ja lisätiedot Vessapassista ja sen käytännöistä:

Päivi Niemi

Päivi Niemi

Viestintäkoordinaattori

It-yhteyshenkilö

paivi.niemi@liikehairio.fi

040 534 2942

Lue myös