Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Vapaaehtoistoiminnasta hyvää mieltä arkeen- lämmin kiitos vapaaehtoisillemme!

2.12.2022

”Astun sisään rakennukseen ja jo käytävässä raikaa laulu. Ovella vastassa ovat hymyilevät kasvot. Tunnen oloni tervetulleeksi vaikken tunnekaan ketään! Tuntuupa mukavalta istua alas ja hengähtää hetkeksi” – syksyn tunnelmia eräältä kerhovierailulta.

Ihmisten kohtaaminen ei tapahdu itsestään.

Liikehäiriösairautta sairastavan on mahdollista löytää itselleen mieluisaa toimintaa arkeen yhdistystoiminnan piiristä. Itselleen merkityksellisten asioiden tekeminen ja niiden löytäminen antaa lisää voimavaroja, tuo hyvää mieltä ja lisää sosiaalista aktiivisuutta. Miten tämä kaikki sitten tapahtuu? Tietysti yhdistysten arvokkaalla toiminnalla ja ainutlaatuisten vapaaehtoistensa mahdollistamana!

Tänään 2.12.2022 kansainvälinen vapaaehtoisten päivä jota Suomessa koordinoi Kansalaisareena.  Mitä vapaaehtoistoiminta sitten on? Kansalaisareenan määritelmän mukaan ”Vapaaehtoisuus on toimimista tärkeäksi koetun asian puolesta, maailman muuttamista, epäkohtiin puuttumista, halua tehdä hyvää lähellä tai kaukana ja paljon muuta. Vapaaehtoisena ihminen voi toimia tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin tai hyödyntää jotain erityisosaamistaan. Vapaaehtoistoiminta on palkatonta ja perustuu vapaaseen tahtoon ja valintaan. Jokainen valitsee itse, minkä asian eteen haluaa tehdä vapaaehtoistyötä.”

Liikehäiriösairauksien liitto haluaa kiittää kaikkia vapaaehtoistoimijoita vuosien varrelta. On ollut ilo tehdä yhteistyötä kanssanne! Joka ikisen vapaaehtoisen antama aika ja pienikin teko on tärkeä asia. Yhdistysten toteuttama vapaaehtoistoiminta on merkittävää ja hienoa vapaaehtoistyötä. Yhdistysten puheenjohtajat, sihteerit ja muut toimijat, vertaistukihenkilöt, kokemustoimijat, kerhojen yhteyshenkilöt ja liikuntavastaavat mahdollistavat niin monelle liikehäiriösairautta sairastavalle tukea ja arkeen ilon pilkahduksia. Lämmin kiitos ihan jokaiselle!

Yhdistysten vapaaehtoistoiminta mahdollistaa monelle sairastuneelle vertaistuen saamisen. Mahdollisuus jakaa yhteisiä ja omia kokemuksia sairauteen liittyen on tärkeää. Myös muu toiminta on tärkeää. Vapaaehtoistoiminnassa mukana oleminen tuo arkeen iloa ja vaihtelua – ilman kallisarvoisia vapaaehtoisia ei olisi toimintaakaan. Yhdessä tekeminen on mukavaa niin osallistujille kuin tekijöillekin. Yhdistyksiä ja erilaisia toimintaryhmiä on laaja kirjo, ympäri Suomen – jokaisen toiminta on ainutlaatuista ja tekijöidensä näköistä. Monenlaista toimintaa on tarjolla liikunnan, tapahtumien ja retkien muodossa. Yhdistyksen jäsen: nyt pikkujoulutapahtumien aikaan onkin oiva hetki kiittää juuri oman yhdistyksesi vapaaehtoisia heidän arvokkaasta työstään. Kiitos on pieni sana, joka sopii jokaiseen päivään.

Liikehäiriösairauksien liitossa, yhdistyksissä, kerhoissa ja vertaistukiryhmissä pohditaan vapaaehtoistyön tekemisen tapoja tulevaisuudessa. Mistä saadaan uusia vapaaehtoisia yhdistystoimintaan ja minkälainen vapaaehtoistoiminta kiinnostaa? Etkö ole vielä mukana? Onko sinulla hyviä ideoita tai haluat olla avuksi, kenties toteuttaa jotain uutta? Uusia vapaaehtoisia tarvitaan aina. Voit olla suoraan yhteydessä yhdistyksiin ja sen alla toimiviin toimintaryhmiin omalla alueellasi- yhteystiedot löydät täältä.

Vielä kerran lämpimät kiitokset kaikille toiminnassa mukana olleille ja oleville vapaaehtoisillemme!

Teksti: Heidi Sundwall

Lue myös