Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Kolme samanlaista oppaan kantta on limittäin ja lomittain. Oppaan kannessa lukee epätyypilliset parkinsonismisairaudet sekä otsa-ohimolohkorappeumat,, harvinaiset Parkinsonin tautia nopeammin etenevät ja laajemmat parkinsonismioirekuvat. Kannessa on piirroskuva, jossa mies istuu lattialla ja nojaa kättä polveen mietteliään ja apeankin näköisenä, taustalla ajatuskuplassa ihmishahmon pää ja ikäänkuin läpivalaisu aivoihin.

Uusittu opas: Epätyypilliset parkinsonismisairaudet sekä otsa-ohimolohkorappeumat

13.2.2024

Epätyypilliset parkinsonismisairaudet sekä otsa-ohimolohkorappeumat voivat tuntua kovin sekavilta ymmärtää erilaisine oirekuvineen. Lääkärin vastaanotollakaan ei ehdi käymään läpi kaikkia mieleen tulleita kysymyksiä, ja toisaalta kaikkea tietomäärää ei pystyisikään kerralla painamaan mieleen. Siksi olemme koonneet oppaan sinulle, joka haluat tietoa kyseisistä sairauksista – olet sitten sairastava, läheinen tai terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilainen.

Epätyypilliset parkinsonismit -nimitystä (myös Parkinson plus) käytetään seuraavista harvinaisista neurologisista sairauksista, joissa esiintyy parkinsonismin lisäksi myös muita keskushermoston rappeutumisesta johtuvia oireita:

  • progressiivinen supranukleaarinen halvaus eli PSP
  • monisysteemijärjestelmä eli MSA
  • kortikobasaalinen oireyhtymä eli CBS

Oppaassa käsitellään edellä mainittujen sairauksien lisäksi otsa-ohimolohkorappeumia (FTDL), jotka voivat oirekuvaltaan olla PSP:n tai CBS:n kaltaisia.

Uusittu opas korvaa vanhan, vuodelta 2016 peräisin olevan oppaan, ja on edeltäjäänsä merkittävästi kattavampi. Oppaassa kerrotaan paitsi sairauksien diagnosoinnista ja hoidosta, myös sairauteen sopeutumisesta ja valmistautumisesta muutoksiin.

Oppaan uusimiseen osallistuivat neurologian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Rebekka Ortiz, sosiaalityöntekijä Salla Koivunen, psykologi Timo Teräsahjo, fysioterapeutti Pia Vierimaa sekä toimittajat Satu Matikainen ja Emmi Nuppula.

Voit lukea tai ladata pdf-muotoisen oppaan koneellesi maksutta tämän linkin kautta. Oppaasta on lähiviikkoina tulossa myös printtipainos. Jos haluat itsellesi oppaan kotiin postitettuna, ota yhteyttä jäsenkoordinaattoriin Kirsi Tuoviseen, kirsi.tuovinen@liikehairio.fi tai 050 560 1317

Lue myös