Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Uusi opas essentiaalisen vapinan itsehoidosta

15.9.2023

Essentiaalisen vapinan hoidossa käytetty lääkitys voi aiheuttaa sairastaville useita sivuvaikutuksia ja siksi sairastavat ovat toivoneet lisää tietoa lääkkeettömistä hoitokeinoista. Nyt essentiaalista vapinaa sairastaville on koottu helppolukuinen opas, josta löytyy tutkimuksiin perustuvaa tietoa fyysisen aktiivisuuden, vastusharjoittelun, joogan, hieronnan, akupunktion sekä ruokavalion vaikutuksesta vapinan lievittämiseen.

Essentiaalisen vapinan fysioterapiasuositukseksi on ehdotettu useiden lihasryhmien vastusharjoittelua. Vastusharjoittelun pääharjoitteista on tehty oppaaseen ohjeet ja havainnollistavat kuvat.

– Vähäisellä fyysisellä aktiivisuudella näyttää olevan suora yhteys vapinapotilaan vapinan vaikeusasteeseen, tasapainoon, kognitiiviseen kyvykkyyteen sekä muistitoimintoihin. Fyysistä aktiivisuutta kannattaa lisätä arkeen, vaikka työmatkakävelyllä, pihatöillä tai pyöräilyllä. Fyysisen aktiivisuuden perusta on kuitenkin riittävä uni, oppaan kirjoittanut Lilian Paju sanoo.

Osalle sairastavista vastusharjoittelu saattaa päinvastoin lisätä vapinaa, mikä vahvistaa käsitystä, että vasta hoitomuotoja kokeilemalla näkee, mikä sopii kenellekin.

Oppaassa puhutaan mm. rentoutumisesta, joka on koettu tärkeäksi keinoksi lievittää vapinaa. Hieronta ja jooga aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka edesauttaa rentoutumista. Hieronta myös helpottaa vapinasta jännittyneiden lihasten jäykkyyttä.

Opas on osa Laurea-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelija Lilian Pajun opinnäytetyötä. Se on toteutettu yhteistyössä Liikehäiriösairauksien liiton kanssa.

Essentiaalisen vapinan itsehoito-opas on luettavissa sähköisesti palvelut-osiossa

Lue myös