Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Uusi hoitomuoto edenneeseen Parkinsonin tautiin

17.6.2024

Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajeni, kun Suomessa on otettu käyttöön uusi ihonalainen levodopainfuusiohoito.

Tähän saakka edenneen Parkinsonin taudin hoitomuodot ovat olleet mm. syväaivostimulaatio, suolensisäinen levodopainfuusio ja ihonalainen apomorfiinilääkehoito. Ne eivät kuitenkaan sovi kaikille.

Uuden ihonalaisen levodopainfuusiohoidon yksi hyvä puoli on, ettei se vaadi leikkausta. Lääkeaine annetaan vatsan alueen ihon alle pienen, taipuisan muovikanyylin kautta, joka liitetään lääkettä annostelevaan laitteeseen. Laite annostelee lääkettä elimistöön jatkuvana infuusiona ympäri vuorokauden.

Produodopa-nimellä myytävä valmiste (foslevodopa/foskarbidopa) sai erityiskorvattavuuden (100 %) 1.6.2024 alkaen. Sen käyttöaiheena on edennyt, levodopaan reagoimaton Parkinsonin tauti, johon liittyy vaikeita motorisia tilanvaihteluita ja hyperkinesiaa tai dyskinesiaa, eivätkä saatavilla olevat parkinsonlääkkeiden yhdistelmät tuota tyydyttäviä tuloksia.

Edenneestä taudista puhutaan silloin, kun tablettilääkitys ei enää pidä Parkinsonin taudin oireita riittävän tasaisesti kurissa. Edenneen taudin hoitomuodoilla potilas saa lisää oireettomia tunteja päiväänsä, ja samalla myös hänen unen laatunsa ja aamuvointinsa paranevat.

Lue myös