Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Tanskassa käytössä uusi hoitomuoto essentiaalista vapinaa sairastaville

4.11.2021

Tanskassa aletaan Pohjoismaista ensimmäisenä tarjoamaan essentiaalista vapinaa sairastaville kajoamatonta ultraäänihoitoa (MRI-guided Focused ultrasound, MRgFUS). Kajoamattomilla hoitomuodoilla tarkoitetaan sellaisia hoitomuotoja, jotka eivät vaadi leikkausta.

Progardia-niminen yksityissairaala tarjoaa ultraäänihoitoa yksityisesti maksaville asiakkaille ja toivoo jatkossa voivansa tarjota hoitoa myös julkiselta puolelta tulleille asiakkaille.

– Olemme toiveikkaita, että tulevaisuudessa tämä hoitomuoto olisi saatavilla myös meillä Suomessa essentiaalista vapinaa sairastaville, Parkinsonliiton suunnittelija Marjo Lehtinen sanoo.

Essentiaalinen vapina on hyvin yleinen liikehäiriösairaus; sitä sairastaa ainakin 50 000 suomalaista, joidenkin arvioiden mukaan sairastavia on jopa 80 000. Sairauden tyypillisin oire on vapina, joka monella on lievää. Toisilla vapina taas on niin voimakasta, että se on toimintakykyä merkittävästi heikentävää ja vaikeuttaa elämää monella eri tasolla. Ultraäänihoidolla voidaan vähentää vapinaa kohdistamalla hoito siihen osaan aivoista, joka aiheuttaa essentiaalista vapinaa.

Voit lukea ultraäänestä hoitomuotona englanniksi Progardia-sairaalan sivuilta osoitteessa https://progardia.dk/en/mrgfus/

Katso myös video ”Essentiaalinen vapina – uutta toivoa” ultraäänihoitoon liittyen: https://www.parkinson.fi/palvelut/essentiaalinen-vapina/oppaat-ja-videot

Lue myös