Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Suomalainen ulosteensiirtotutkimus sai lisärahoituksen

Emmi Nuppula23.11.2021

Emil Aaltosen Säätiö on myöntänyt 200 000 euron apurahan HUSin Neurokeskuksen erikoislääkäri Filip Scheperjansin tutkimusprojektille, joka toteutetaan monikeskustutkimuksena Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistosairaaloissa. Projektissa tutkitaan ulosteensiirron turvallisuutta ja tehokkuutta Parkinsonin taudin hoidossa potilailla, joilla on poikkeava ulosteen mikrobisto.

Parkinsonpotilaiden suolistosta on löytynyt proteiinikertymiä, tulehdusta ja suoliston mikrobiston muutoksia. Scheperjans tutkimusryhmineen tutkii mm., voiko mikrobiston muuttaminen ulosteensiirrolla vähentää Parkinsonin taudin oireita.

– Rahoitus on kolmevuotinen, eli pitkäjänteinen. Se mahdollistaa jo käynnissä olevan tutkimuksemme viemisen loppuun, jotta varmasti saadaan ulosteensiirron turvallisuuden ja tehokuuden arviointi tehtyä suunnitelman mukaisesti. Sen lisäksi jää hieman rahoitusta tehdä laboratorioanalyysejä siitä, miten pysyvä mikrobistomuutos siirron jälkeen on ja miten potilaiden elimistö siihen reagoi, Scheperjans iloitsee.

Tutkimukseen rekrytoidaan 48 koehenkilöä, joille annetaan joko ulosteensiirto tai lumehoitoa. Koehenkilöitä seurataan 12 kk ajan.

Lue myös