Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Parkinsonliitto kannattaa pidempiä vierailuaikoja hoivayksiköihin

12.6.2020

Julkaistu 12.6.2020

Maaliskuussa Suomen hallitus linjasi, että ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa kielletään tapauskohtaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi saattohoidossa olevien ihmisten luona on ollut mahdollista vierailla harkinnanvaraisesti, vaikkakin erittäin rajoitetusti. Parkinsonliitto on sitä mieltä, että hoivayksiköissä olevia liikehäiriösairaita ei tule eristää kokonaan.

Parkinsonliitto on huolissaan vierailukiellon ja -rajoitusten vaikutuksista hoidettavien ja heidän omaistensa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. COVID-19-koronavirus voi olla erittäin vaarallinen riskiryhmään kuuluville, mutta olemme huolissamme siitä, että koronavirus vältetään henkisen hyvinvoinnin kustannuksella. Pitkittynyt eristys on vaikeaa erityisesti niille hoidettaville, jotka kärsivät kognitiivisista häiriöistä ja muistiongelmista, ja joilla ei ole enää puhekykyä. Heidän kanssaan ainut kommunikointitapa on kosketus ja lähellä oleminen. Tilanne on kuormittava myös hoidettavien omaisille, erityisesti saattohoidossa on tärkeää saada olla läsnä ilman kiirettä.

Hoidettavien ja heidän läheistensä tapaaminen on mahdollistettava nyt, kun todetut koronavirustartunnat ovat vähentyneet Suomessa. Vierailut tulee järjestää siten, että tartuntariski on mahdollisimman pieni, niin tällä hetkellä, kuin mahdollisten seuraavien korona-aaltojen aikana. Täysi eristäminen ei ole ainut tapa välttää koronatartuntoja, sillä on olemassa turvallisiakin tapaamiskeinoja.

Pahimmillaan eristyksen inhimillinen hintalappu muodostuu liian suureksi.

 

Lue myös