Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Neuropiste Oy investoi lähes puoli miljoonaa euroa kävelyrobottiin

26.9.2019

Neurologisen avokuntoutuksen palveluja tarjoava Neuropiste Oy on tehnyt merkittävän laiteinvestoinnin. Turun toimipisteessä on otettu käyttöön Lounais-Suomen ensimmäinen Lokomat Pro freeD -kävelyrobotti. Investoinnin arvo on yli 400 000 euroa.

Neuropisteen kävelyrobotti edustaa kuntoutusteknologian kärkeä. Vastaavia laitteita on vain muutama koko maassa. Muut laitteet löytyvät Oulusta, Tampereelta, Lappeenrannasta ja Kokkolasta, joten Turun seudulla vastaavaa palvelua ei ole ollut saatavilla. Lokomat Pro freeD eroaa perinteisestä kävelyrobotista mahdollistamalla myös lantionkierron, painonsiirron ja ylävartalon aktiivisuuden. Kaikkiaan erilaisia kävelyrobotteja on Suomessa 10.

– Yli 400 000 euron investointi yhteen laitteeseen on toki aloittavalle avoterapiayritykselle merkittävä, mutta uskomme sen olevan tärkeä lisä alueen ja lähimaakuntien kuntoutujille. Neuropiste Oy:n taustalla on kolme pitkän linjan kuntoutuspalveluiden tuottajaa ja siten mittava kuntoutus- ja kohderyhmäosaaminen. Kuntoutusosaamisemme yhdistettynä uusimpaan tekniikkaan hyödyttää alueen asiakaskuntaa merkittävästi, sanoo Neuropiste Oy:n toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva.

Joka viidennen kävelykyky voi palautua

Robotisoidusta kävelykuntoutuksesta hyötyvät tutkimusten perusteella etenkin neurologiset asiakkaat, kuten aivoverenkiertohäiriön, aivovamman tai selkäydinvamman saaneet tai etenevää neurologista sairautta sairastavat.

Kuntoutuksen intensiteetti on huomattava: robotin avulla potilas kykenee kävelemään tuhansia aivojen muovautuvuutta aktivoivia askeleita tunnissa. Tutkimuksen (Cochrain Review, 2013) mukaan joka viides itsenäisesti kävelemätön henkilö saataisiin kävelemään alkuvaiheen intensiivisen robotisoidun kävelykuntoutuksen avulla.

Kuntoutuspalveluiden tarve kasvaa

Kuntoutusalan kokonaismarkkina on Suomessa noin 1,5 miljardia euroa. Toimintakyvyn ylläpitämiseen liittyvän kuntoutuksen osuus on tästä neljännes. Kuntoutuspalvelujen kysyntä on kasvanut pitkään maltillista 2–3 % vuosivauhtia. Fysioterapiapalvelut ovat yksi suurimmista kasvun ajureista.

Neuropiste Oy:n tavoitteena on laajentaa toimintaa siten, että tulevaisuudessa sen palvelut ovat saatavilla useammalla paikkakunnalla.

– Uskomme fysioterapian ja muiden avoterapiapalveluiden kysynnän kasvun jatkuvan. Väestö ikääntyy, ja myös sen vuoksi kuntoutuspalvelujen tarve kasvaa. Myös keskeinen maksajataho Kansaneläkelaitos on osoittanut suosivansa avo- ja etäkuntoutusmuotoja yhä enemmän, Ylikylä-Leiva kertoo.

Lisätietoja:Toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva, Neuropiste Oy ja Neuroliitto ry, puh. 040 078 9743, helena.ylikyla-leiva@neuroliitto.fi

Avokuntoutuspäällikkö Arja Toivomäki, Neuroliitto ry, puh. 040 1807 338, arja.toivomaki@neuroliitto.fi

Neuropiste Oy on neurologisen kuntoutuksen avoterapiapalveluja tarjoava yritys. Sen omistavat Neuroliitto, Parkinsonliitto ja KK-Verve Oy. Yhtiö aloitti toimintansa toukokuussa 2019 Turussa. Neuropisteen palvelut on tarkoitettu neurologista sairautta sairastaville aikuisille, kuten esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön tai aivovamman jälkeen kuntoutusta tarvitseville henkilöille tai MS-tautia tai Parkinsonin tautia sairastaville. Neuropisteellä on Turussa Lokomat Pro -tason kävelykuntoutusrobotti. www.neuropiste.fi

Julkaistu 29.06.2019

Lue myös