Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Kotiharjoiteopas servikaalista dystoniaa sairastaville

8.10.2023

Liiton ja LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoiden Ella Kaukosen ja Neea Koskelaisen kanssa on yhteistyönä tehty Opas fyysisen toimintakyvyn edistämiseen servikaalista dystoniaa sairastaville.

Opas on tarkoitettu servikaalista dystoniaa sairastaville omatoimisen kotiharjoittelun tueksi. Opas sisältää tutkittuun tietoon perustuen fyysistä toimintakykyä edistäviä kaula- ja rintarangan liikkuvuusharjoitteita ja niskan alueen lihasvoimaharjoitteita. Opas sisältää myös kehonhahmotusharjoitteen ja rentoutusharjoitteita, koska kirjallisuuskatsauksen ja kyselytutkimuksen perusteella stressi oli merkittävä tekijä oireiden pahentumiseen. Harjoitteista on selkeät sanalliset ohjeet ja kuvat.

Servikaalisen dystonian oirekuva ja oireisiin vaikuttavat tekijät ovat yksilöllisiä, minkä vuoksi oppaaseen on koottu mahdollisimman monipuolisia tutkittuun tietoon perustuvia harjoitteita ja harjoitemuotoja. Näistä harjoitteista jokainen voi valita itselleen sopivimmat.

Opas on luettavissa sähköisesti palvelut-osiossa, suora linkki oppaan pdf-versioon tässä.

Lue myös