Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Essentiaalisen vapinan potilasopas uudistui

5.10.2023

Liikehäiriösairauksien liitto on uusinut potilasoppaan essentiaalisesta vapinasta. Uusittu opas korvaa vanhan, vuodelta 2016 peräisin olevan oppaan.

Kansikuva vihkosesta, jossa lukee essentiaalinen vapina, sisäsyntyinen muista taudeista riippumaton vapina. Tietoa sairastaville ja ammattilaisille. Kuvassa kynä piirtää rosoista spiraalia, hopeista kynää pitelee vaaleaihoinen käsi.Uudessa essentiaalisen vapinan potilasoppaassa kerrotaan essentiaalisesta vapinasta sairautena, sen diagnosoinnista, hoidosta, kuntoutuksesta ja sairauteen sopeutumisesta. Vanhaan oppaaseen verrattuna uudessa korostuu selkeämmin muun muassa ei-motoristen oireiden vaikutus sairastavan hyvinvointiin sekä se, että sairaus voi puhjeta myös lapsena. Essentiaalinen vapina ei siis suinkaan ole kaikilla vain vapinaa eikä se ole vain ikäihmisten sairaus.

Opas laitettiin aluille liiton kolmivuotisessa Essentiaalisen vapinan kanssa sinuiksi -hankkeessa, jossa syvennettiin tietoa ja ymmärrystä essentiaalisesta vapinasta ja kehitettiin järjestölähtöisiä palveluita sairastaville ja heidän läheisilleen.

Oppaan kokoamisessa on hyödynnetty monen ammattikunnan edustajan osaamista. Oppaan sisällöt tuottivat neurologi Rebekka Ortiz, psykologi Timo Teräsahjo, toimintaterapeutti Sirpa Suominen, fysioterapeutit Pia Vierimaa ja Lilian Paju sekä hanketyöntekijä Marjo Lehtinen. Toimitustyöstä vastasivat Satu Matikainen ja Emmi Nuppula.

Lämmin kiitos kaikille oppaan tekemiseen osallistuneille sekä niille, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan essentiaalisen vapinan kanssa elämisestä. Heidän mietteitään on hyödynnetty oppaassa anonyymeina sitaatteina, jotka auttavat tuomaan sairautta lähemmäs lukijaa.

Opas on luettavissa sähköisesti palvelut-osiossa, suora linkki oppaan pdf-versioon tässä. Tutustu myös essentiaalisen vapinan itsehoito-oppaaseen.

Molempia oppaita voi tilata painettuna vihkosena Liikehäiriösairauksien liiton jäsenkoordinaattori Kirsi Tuoviselta, julkaisutilaukset@liikehairio.fi tai 050 560 1317

Lue myös