Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Osallistu tutkimukseen ohipuhumisen kokemuksista vammaisen henkilön arjessa

1.3.2023

Kutsu tutkimukseen osallistumisesta: ”Ohipuhumisen kokemukset vammaisen henkilön arjessa”

Vammaisuudella tarkoitetaan tämän tutkimuksen yhteydessä jonkinlaista näkyvää tai näkymätöntä toimintakyvyn alenemaa, jonka olet havainnut aikaansaavan sinuun kohdistuvaa ohipuhumista tai muuta sosiaaliseksi syrjinnäksi miellettävää käytöstä muiden henkilöiden taholta.

Vammaisen henkilön asioidessa julkisilla paikoilla hän voi kohdata syrjiviä puhetapoja ja käytäntöjä muilta kanssaihmisiltä. Vammaiset henkilöt saattavat asioida julkisissa paikoissa käyttäen tukenaan henkilökohtaista avustajaa, ystävää tai omaista. Joskus tulee vastaan tilanteita, joissa erilaiset palveluntuottajat, kaupan kassat, lääkärit ynnä muut puhuvatkin Sinun ohitsesi, sinua koskevista asioista, sinua avustavalle näennäisen vammattomalle henkilölle. Kutsun itse tätä ilmiötä ohipuhumiseksi. Se voi tuntua loukkaavalta, nolostuttavalta tai vaikka harmittomalta. Se voi aiheuttaa hankaluuksia asioiden hoitoon, tuoda kitkaa sosiaaliseen kanssakäymiseen tai se voi olla myös toissijaista eikä haitata sinua yhtään.

Tämän ilmiön yleisyys ja kokemukset siitä kiinnostavat minua, niin vammaisen henkilön omaisena kuin tutkijanakin. Siksi pyytäisinkin Sinua jakamaan kokemuksiasi tästä ilmiöstä anonyymillä kirjoituksella, joko kun se on sattunut kohdallesi tai jos tällaista ei ole sattunut.

Etsin tähän Itä-Suomen ylipistossa toteutettavaan Pro gradu -opinnäytetyötutkimukseen 18-vuotta täyttäneitä, vammaisia henkilöitä. Vaikka vammasi ei olisikaan näkyvä, mutta olet kohdannut edellä mainittua ohipuhumista / ohittavaa käytöstä vammasi takia, kiinnostaa sekin. Yleisesti ottaen kaikki ajatuksesi tästä ilmiöstä kiinnostavat! Kirjoituskysely on anonyymi.

Kirjoituskysely löytyy Penna-verkkoalustalta osoitteessa https://services.fsd.tuni.fi/penna/ohipuhuminen/63

Tutkimuksen tietosuojaseloste löytyy osoitteesta: www.tinyurl.com/progradu-tietosuojaseloste

Keruu on avoinna 16.4.2023 asti

Itä-Suomen yliopisto, Filosofinen tiedekunta, Humanistinen osasto, Kulttuurintutkimus
Opiskelija Tuomo Kakkonen, kulttuuriantropologia

Asiasanat:

Lue myös